Karnesi ‘pekiyi’ olan düşük vergi ödeyecek

Karnesi ‘pekiyi’ olan düşük vergi ödeyecek

Vergi borcunu düzenli ödeyen mükelleflere indirim müjdesi geldi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Borçların 3 yıl düzenli ödenip ödenmediğine bakacağız. Bu 3 yılın karnesi pekiyi ise ‘vergiyi daha düşük oranda ödeyin’ diyeceğiz, oran indirimine gideceğiz” dedi.

Maliye, vergi borçlarını düzenli ödeyen mükelleflere yönelik indirim çalışmalarına başladı. Üç yıllık dönemde düzenli ödeme yapanların vergisinde indirim yapılacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi indirimine ilişkin, “Mükellef geçmişteki borçlarını düzenli ödediyse, geçmiş 3 yılına bakacağız vergi denetimlerinde herhangi bir sıkıntı yoksa, 3 yılında karnesi pekiyi ise o zaman diyeceğiz ki ‘ödeyeceğiniz vergiyi daha düşük oranda ödeyin.’ Oran indirimine gideceğiz” müjdesini verdi. Vergi denetiminin, mükellef için her zaman endişe kaynağı olduğunu, bu konuda kendisine de zaman zaman şikayetler geldiğini anlatan Ağbal, yapacakları yasal düzenleme ile vergi denetiminde yeni bir dönemi başlatacaklarını anlattı.

GEÇMİŞLE UĞRAŞMAYACAK

Bakan Ağbal, mükellefle ilgili herhangi bir eksiklik bulunduğunda 5 yılın birden incelendiğini, böylece ciddi tutarlarda vergi ve cezaların ortaya çıkabildiğini bildirdi. Bu nedenle mükellefin adeta yıkıldığını belirtenAğbal, şöyle konuştu: “Maliye daha fazla bugünü inceleyecek, çok geçmişle uğraşmayacak. Esas olan bugün ki muameleleri bugün incelemek, yoksa geçmişe dönmek değil.”

Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere ilişkin çalışmaların hemen hemen tamamlanmak üzere olduğunu belirten Bakan Ağbal, Meclis açılır açılmaz bakanlık olarak çalışmaları hükümete arz edeceklerini ve Bakanlar Kurulu’nda da kabul görmesi durumunda süratle Meclis’e göndereceklerini söyledi. 

VATANDAŞ İTİRAZ EDEBİLECEK

Bakan Naci Ağbal, vergi inceleme raporu işleme girmeden önce itiraz edilebileceğini vurgulayarak, “Vatandaş itiraz hakkını etkin kullanamıyor. Rapor Değerlendirme Komisyonlarına gidildiğinde, rapor konusunda bilgi sahibi olmadığı için kendini savunamıyor. Geliyor komisyona, komisyon kendisini orada eksik bilgilendiriyor, dolayısıyla savunma hakkını kullanamıyor. Yönetmelikte yapacağımız değişiklikte özellikle Rapor Değerlendirme Komisyonları vatandaşı görüşmeye davet etmeden önce rapor hakkında kendisine genel bir bilgi verecek. Bütün bunları, vergi denetiminde mükellef haklarının güçlenmesi için yapıyoruz” diye konuştu.     

TUTANAĞA İMZA KARARI MÜKELLEFTE

* Mükellefin geçen 3 yılda vergi denetiminde sorun yoksa vergiyi düşük ödeyecek

* Vatandaşın, mükellefin haklarını güçlendirecek düzenlemeler devam edecek

* Vergi Denetim Kurulu’nun tamamladığı çalışmalarla yönetmelik değişikliği yapılacak

* Yeminli mali müşaviri istediği zaman, vergi incelemesinde bilgi alabilecek

* Mükellef, tutanak sonucuna göre nasıl bir rapor yazılacağına ilişkin bilgilendirilecek

*Bilgi sahibi olan mükellef, imza atıp atmama kararı verecek, varsa savunması tutanağa geçecek.

 
 
Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.