Kariyer yolculuğunda aile ve gençlik

Gençlerimizin kariyer hedefleri ilköğretim sıralarında başlıyor. Veya başlatılıyor denilebilir. Anne babalar daha bebek iken kariyer planlaması yapıyorlar. Çocuklarının zekâsı konusunda ölçme değerlendirmeler. Gönüllerinden geçirdikleri yakışır ünvanlar, alternatifler falan hepsi hazır.

Şüphesiz ebeveynlerin çocuklarının parlak bir istikbal için hedef belirlemeleri ön hazırlıkları, fedakârlıkları takdire şayan bir husustur.

Fakat konuya sadece ilköğretim, iyi bir lise sonra iyi bir üniversite ve popüler bir branş tercihi ile mezun olduktan sonra süreçte bir tıkanma ile karşı karşıya kalınıyor.
Kariyer planlamasında diploma gerek şart olup yeter şartı karşılamıyor.

Kariyer kavramından ne anlamak gerektiği önemlidir. Kariyer sahibi demek makam ve statü sahibi olmak olarak algılanmamalı.

Öncelikle vasıf kazanmak lazımdır. Sonra vasıf ve donamın, maddi ve mânevi değer üretimine vasıta olması ile pratiğe yansıtılmasıdır.

Hayata hazırlık noktasında önemli şeyler gözden kaçırılmış olabiliyor.
Hayatın gereklerinde başka şeyler de var dikkate alınması gereken.
Hayatın gayesini bilmek, maddi donanım yanında mânevi donanım da gerekli olduğunu bilmek.

Bu gün iş dünyasında süper diploma sahipleri arasında, şartları aynılar arasında mânevi donanım olarak ekstra vasıfları olanlar tercih ediliyor.

Parlak bir istikbal hedefi gayet mantıklı ve makul bir hedef. Ailelerin çocukları için samimi arzularının gerçekleşmesi için neler yapması lazım. Gençlerimize hayat rehberliğine ihtiyaçları var.
İşte parlak bir istikbal hedeflerinin gerçekleşmesi için biz de RisaleHaber olarak da katkıda bulunmak istiyoruz.
Nasıl katkıda bulunabiliriz?
Bilindiği gibi bilgi ve bilişim çağını yaşıyoruz.
Bilgiye erişim çok kolay. İstenilen her türlü bilgiyi saniyelik zaman zarfında elde etmek mümkündür.
Bilgiye erişmek kadar bilgiyi kullanmak, değerlendirerek faydalı sonuç çıkarmak da o kadar önemli.

Bugün yaşanan sorun bilgiyi kullanmaktır. Birden farklı disiplinde üretilen bilgileri seçmek, anlamlı birleştirmek oradan da sonuç çıkarmak ayrıca bilgi gerektiriyor.
Rengarenk boyaları bütün ara tonları ile piyasadan temin edebilirisiniz. İstenilen kalitede boy boy fırçalar ve yardımcı malzemeleri de elde etmek kolay.

Boya malzemeleri ve resim yapacak donanıma sahip olmak, iyi resim yapmak için yeterli mi?
Renklerin oranları, ara tonları, âhengi, resimdeki detaylar, renk armonisi arasında gizlenmiş mesaj gibi daha birçok unsuru bir araya anlamlı bir araya getirmek ressamın sanatını seviyesi konusunda fikir veriyor.

Gençlerimizin ve ailelerin kariyer hedefleri, planları konusunda rehberlik danışmanlık bağlamında yardımcı olmayı yayın politikalarımız arasına koyduk.
Biz de araştırmalarımızda internet ortamından faydalanıyoruz. Ancak sadece internet ve medya ile sınırlı kalmayıp bizzat iş dünyası ile yüz yüze görüşmelerimiz olacak.
Kariyer denilince eğitim kurumlarından, iş, istihdam, günümüzde aranan meslekler, bölgelere göre eleman ihtiyacı, çalışma hayatı ile ilgili kamu kuruluşları nezdinde araştırmalar görüşmeler çalışma alanlarımız olacak.

Gençlerimizi “teşebbüs-ü şahsi” özel girişim konusunda bilgilendirmeyi de öncelikli bir konu görüyoruz. Yeni mezun gençler hemen iş bulma aceleciliğinden serbest teşebbüs alanını gözden kaçırıyorlar. İlik planda hayal ettikleri seviyede ücretli iş bulamadıklarından hayal kırıklıklarına maruz kalabiliyorlar.

Serbest girişim, ortak iş kurma konusundaki yasal prosedürlerin bilinmemesi, iş yeri açmanın zorlukları gibi birtakım bilinmeyenlerin caydırıcı etkileri olabiliyor.
İşyeri açma konusunda mali müşavirlerin önerilerini paylaşacağız.

Yeni ilk baştan işyeri açma rehberliği sayılabilecek bilgileri RisaleHaber’de bulabileceksiniz.
İş bulmanın ve iş kurmanın ne kadar kolay olduğunu, işsiz kalmanın da ne kadar zor bir şey olduğunun farkına varacaksınız.

Yanlış okumadınız işsiz kalmak çok zor bir şey diye yazdım.
Şartları o kadar da zor değil. İstemek ve sebeplere teşebbüs etmek yeterli.
Eğer istediğiniz bir şeyi elde edememişseniz, siz gücünüz yeten fiyatı ödememişsinizdir.
İstemek işin başıdır. “Nasıl istemek lazım?” İstemeye ve bizi izlemeye devam ediniz.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.