Mehmet Yusuf AKBAŞ

Mehmet Yusuf AKBAŞ

Kariyer bariyer

Kariyerin sözlük anlamı "bireyin, başlangıç yaptığı, yaşamının üretken yıllarını kullanarak geliştirdiği ve genelde çalışma hayatının sonuna dek sürdürdüğü iş ya da pozisyon" olarak tanımlanmaktadır.
Günümüzde kariyer,  mesleki bir eğitim almak, sonra işe girmek ve yükselmek, yükselmek yükselmek...

Yükselmek için ise çoğu şeyi feda etmek.Kariyer kişiliğin oluşmasında sadece bir araçtır.  Amaç kariyer olduğu zaman,  yeri gelir kendisini bile unutabilir.Kariyer insanın zihninde bir sürü bariyer oluşturabilir.

Cenab-ı Allah ilk insanı yaratırken eğilmesin bükülmesin kırılmasın diye insanı dik bir omurga üzerinde yarattı. Kâinatın en şerefli mahlûkatı olan adamı tüm insanlık değerlerleriyle süsledi. Adam (kariyerli)  olmanın ilk şartı; omurgalı olması, dik durması ve en önemlisi insan olmasıdır. İnsan olarak dünyaya gelmek büyük bir lütuftur ve herhangi bir çaba gerektirmez. Ama insanca (adam gibi) yaşamak büyük bir emek ister.  Bu emek kariyer olabilir. Ama bir yere kadardır.   Hayatınızın hedefine sadece kariyeri koyarsanız bir süre sonra kendiniz olmasınız. Başkasının yürüyüşünü taklit eden bir süre sonra kendi yürüyüşünü unutur.

Adam gibi adam olmak: omurga sahibi olmayı, dik durmayı, kula kul olmamayı gerektirir. Kariyer uğruna bu değerleri satanlara ne demeli...
Bayan diyor ki: mezun olduğumdan beri çalışıyorum ve yapabileceğim kariyerin zirvelerindeyim iş hayatı insanı insanlıktan çıkarıyor hırs sinir stres sahibi oluyoruz.Ben artık kariyerime mutfakta yemek yaparak devam etmeyi hayal ediyorum.
Kadınların yarısından fazlası çocukları olduğunda işlerine ya ara veriyor ya da bırakıyor. İşleri olanlar da çocukları bırakıyor. Toplumda kreş ve bakımevleri kültürü oldukça yaygınlaştı. Bir ağabeyimiz şöyle diyordu: “Kreş eken huzurevi biçer.”

Kariyer yapayım derken, evlilikleri unutuyoruz. Kariyer bitince evlilik bizi unutuyor. İnsanlığı ve çoğu değeri unutup yaptığımız kariyer bariyerlere dönüşebiliyor. İşte çoğu zaman kariyer bizim bariyerlerimiz olabiliyor. İleriki zamanlarda sahibinden satılık kariyer ilanlarını görünce şaşırmamak lazım.

Ayrıca işle ilgili her türlü tecrübe bireye bir kariyer sağlar.  Bu kariyerin direk etiket karşılığı yoktur ama bireye sağlam tecrübe kazandırır. Bu birey kelimesini de çoğu kez bencilik olarak algılıyoruz.

Okumakla adam olunamayacağını hepimiz biliriz. En iyi üniversiteyi de bitirseniz adam gibi adam olunmadıktan sonra anlamı yoktur. Ama çocuklara verdiğimiz hedef büyük adam olmaktır. İnsanları değerli ve güzel yapan elbiseleri de değildir elbisenin içinde taşıdıklarıdır. Mevlana’nın “Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok ne elbiseler gördüm içinde insan yok” demesi bundandır. Bu elbisenin günümüzde karşılığının kariyer olduğunu düşünüyorum.

Bizim en büyük sıkıntılarımızdan biriside kariyer gibi birçok nedenlerden oluşan zihin bariyerlerimiz.  Zihni bariyerlerimiz, çevre ve alışkanlıklar ile desteklendiğinde artık yıkılmaz duvarlar olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Zihin bariyerine sahip kariyerliler kendi kariyerdaşları dışında kimseye selam dahi vermemeye başlıyorlar.

Güncel bir konu olan akil adamları seçilirken, kariyerin tek başına yeterli görünmediğini basından takip ediyoruz. Zihin bariyerleri olmayan adamlar tercih sebebi olabiliyor.

Bugünlerde sporda, politikada, iş dünyasında, okullarda, medyada, sokakta, arkadaş çevresinde adam gibi kariyerli adamları arar olduk. Sayıları azalıyor galiba.
Amaç kariyer değil, adam olmak ve daha huzurlu bir yaşam bence…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum