Karekod' uygulamasıyla ilaçlardaki sahtekarlığın önüne geçilecek

Karekod' uygulamasıyla ilaçlardaki sahtekarlığın önüne geçilecek

'Karekod' uygulamasıyla ilaçlarda sahtekarlığın önüne geçilebileceği, ilaçların üretim veya ithalattan başlayarak geçtiği her noktadan alınacak bildirimlerle kare kodlar sayesinde takibinin yapılabildiği belirtildi.

Sistemle ilgili bilgi veren Eczacı Canan Uçar, karekod uygulamasının android işletim sistemini kullanan mobil cihazlar için hazırlanmış olan bir eczane uygulaması olduğunu belirtip şu bilgileri aktardı: "Eczane ile onlarca şehre ait açık eczane bilgilerine ulaşabilir ve ihtiyacınız olan sağlık malzemelerini hızlıca karşılayabilirsiniz. Geliştiriciler tarafından uygulamanın kapsadığı il sayısının arttırıldığını belirtelim. Eczane uygulaması üzerinde yer alan illerin isimli şu şekilde: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Denizli, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin, Muğla, Samsun, Tekirdağ. Uygulama başarılı olsa da uygulama üzerinde gösterilen eczanenin açık olma durumunu yola çıkmadan doğrulatmanızı öneriyoruz.”

'İlaçların üretim veya ithalattan başlayarak geçtiği her noktadan alınacak bildirimlerle yani kare kodlarla izlenebilirliği takibini sağlamak üzere kurulmuş bir sistemdir.' diyen Uçar şunları kaydetti: “Sistem bilgisayarlar, veri tabanı, bu veri tabanını işletmeye yarayan bilgisayar yazılımları ve iletişim altyapılarını içeren topyekun bir sistemdir. İlaç Takip Sistemi, ilaçların sahteciliğe karşı korunması ve güvenlik amacıyla takip edilmesini sağlamakta olup, İlaç Takip Sistemi, üretici, ithalatçı, ecza deposu ve eczanelerden alınan bildirimler, geri ödeme kurumlarından alınan satış onayları ile bir ilacın bir kez satılmasını ve kontrolünü yapacaktır. Bu anlamda İlaç Takip Sistemi'nin mali bir yönü olmadığı söylense de sisteme satış verileri girildiği için gelecekte satış bildirimlerinin sistemden alınabilirliği mümkündür. Uygulama, İlaç ruhsat/izin sahipleri tarafından karekod okuyabilen okuyucularla okunabilecek şekilde kare kod uygulanan her bir ilaç kutusunun, T.C. Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan 'İlaç Takip Sistemi'ne (İTS) bildirilmesi ile başlamaktadır. Bu yolla T.C. Sağlık Bakanlığı İTS ile karekod içeriğinde bulunan her bir kutuya özgü numara üzerinden ilacı son kullanıcıya ulaşana kadar takip edecektir. Son kullanıcıya ulaşan, son kullanım süresi dolan veya herhangi bir aşamada kullanılmaz hale gelen ilaçlar satılamaz hale getirilecektir.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.