Kardeşi olmayan 55 yaş üstü hastalara ilik nakli yapılmayacak

Kardeşi olmayan 55 yaş üstü hastalara ilik nakli yapılmayacak

Lösemi hastaları için hayatî öneme sahip ilik naklinde yeni bir düzenleme yapıldı. Buna göre ilik nakli olacak hastaların yaş ve hastalık evresine bakılacak.

55 yaş üstü hastaların kardeşi yoksa bulacağı ilik için devletten yardım alamayacak.

Kemik iliği nakline, yaş ve evre şartı getiren bir düzenleme yapıldı. Sağlık Bakanlığı'nın mart ayında yayınlanan bu düzenlemesi hekimlerden büyük tepki gördü. Çünkü yönetmeliğe göre, kişinin kendinden, aile içi ve dışından yapılacak kemik iliği nakilleri için ilk olarak hastalığın hangi evrede olduğuna bakılacak. İleri yaştaki hastalarda komplikasyon, nüks ve ölüm oranlarının yüksekliği dikkate alınarak akraba dışı nakillerde 55, kardeşten nakillerde ise 65 yaş üstü için bilim kurulu kararı aranacak. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Muhit Özcan, yönetmeliği ‘düzenleme' olarak değil ‘yasaklama' olarak nitelendirdi. “Yönetmeliğe göre 65 yaşını doldurmuş hastalara ilik nakli yapmak yasak. Bakanlık 55 yaşını doldurmuş bir hastanın kardeşi yoksa dünya ilik bankasına başvurarak dünyadan verici bulmasının da önüne geçiyor.” diye konuştu.

Türkiye'de kök hücre nakilleri, hem kamu hem özel hastanelerde herhangi bir ek ücret talep edilmeksizin devlet tarafından karşılanıyor. Son on yılda kök hücre nakli yapılan merkez sayısı 5 kat artarken, bu merkezlerde yapılan nakillerde ise 10 katlık bir artış oldu. 2010'da bin 250 nakil yapan Türkiye, 3 yıl sonra 3 binin üzerinde nakil gerçekleştirerek Avrupa'da dördüncü sıraya yükseldi. Nakil sayısının hızlı bir artış göstermesi, Sağlık Bakanlığı'nı bu konuda yeni bir düzenleme yapmaya yöneltti. Bakanlık, lösemi başta olmak üzere çeşitli kan ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan kemik iliği nakilleri (kök hücre nakli) için yeni kriterler belirledi. Sosyal Güvenlik Kurumu da (SGK) yeni kriterlere göre geri ödeme yapacağını açıkladı. Yeni düzenlemeye göre, kemik iliği nakilleri bakanlığın yetişkin ve çocuklara yönelik, kişinin kendinden, aile içi ve dışından vericiler için ayrı ayrı belirlediği bu kriterler gözetilerek yapılacak. Ancak söz konusu düzenleme kök hücre merkezlerinde nakil operasyonunu gerçekleştiren hekimler tarafından büyük tepki gördü. Prof. Dr. Muhit Özcan, dünyada hiçbir ülkede olmayan yaş sınırlamasının hastaları şaşkına çevirdiğini ve üniversitelerden itirazlar olduğunu söyledi. Türkiye'de son yıllarda kök hücre naklinin büyük mesafe kat ettiğini hatırlatan Prof. Özcan, Avrupa'da yılda 5-6 bin nakil yapan ülkeler olduğunu aktardı. Özcan, 55 yaş üstü bir hastanın kardeşi yoksa nakil yapılamayacağını,  hastanın dünyadan bir verici bulması durumunda ise masraflarının devlet tarafından karşılanmamasına bir anlam veremediklerini söyledi. “55 yaş üstü bir hastanın kardeşi yoksa onu o şekilde bırakalım mı? Bakanlık genelgeyi yeniden gözden geçirmeli.” ifadelerini kullandı.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.