Karda yürümek kolaydır

Kar ne sade, ay ne sade, gün ne sade, güneş ne sade… Su ne sade, süt ne sade. Güzellik ne sade; sade ne güzel bir güzellik.  Sadeliğin tahtı kuruldu beyaz saltanat ile. Yer beyaz, yol beyaz, çatılar beyaz.

Bir kaç günlüğüne de olsa, sade saltanatın haşmetiyle doldu gönlümüz. Karmaşa çetrefilliği, çokluk garabeti, farklılık görselliğiyle yorulan yüreğimize beyaz çizgisini çekti kar. Gözümüz dinlendi, zihnimiz dinlendi, hislerimizin buğusu silindi.

Karmaşık zihnimiz beyaz saltanatın altına girse, gönlümüz kar suları ile yıkansa; ruhumuz bayram eder bu sade durulukta. Sadelik duruluğu, derinlik enginliğine erişmek; erişilecek yüce güzellik olmalı.

Düşen her tanesinde yıldız güzelliği görmek, her bir tanedeki farklı deseni fark etmek; sadelik saltanatında saadeti yaşamak, o yaşamla sadeleşmek; eşyayı ve hadiseleri o bakışla ile seyretmek… Evet, hayat sade ve berrak…

Kış güneşi bile bahar muştusu ile dolu. Beyaz kefen diriliş habercisi. Hadiseler umuda akıyor, sade hakikati haykırıyor. Nazarını değiştiren, niyetini düzelten, hadiseleri harfi bakan için…

Sadeliğin seyir defterinde karmaşa yok, zikzak yok, çelişki yok; sadece hakikatin akışını seyretmek var, güzelliği görmek var, iyiyi bulmak var…

Karmaşık kara kafalar sade karamsarlık görür, kusur gözünü bürümüştür bir kere, noksanlıktan başka bir şey görmez. Bin kar yağsa hep karanlıkta kalır. Kış karmaşında kalanlara yapacak bir şey var mı?

Bahar yürüyüşüne çıkmışlar, mazinin karmaşasında inatla kalmak isteyenlere yapacağı bir şey var mı? Sadece geçer giderler…

Kar taneleri kardeşliğiyle şehirler beyaza boyanır, kirlerden arınır, sadeliğin saltanatına teslim olur. Bu bile sade bir ders değil midir ümmet davası güdenler için.

Zan karmaşası ve karanlığında beyaz gerçeği görmeyecek kadar kalınlaşmışlara söylenecek bir söz var mı? Söze sadakat, sıdkın sade ifadesi.

Yerde kar, gökte ay. Süt gibi sade, su gibi berrak gerçeği dillendiriyorken, susmak ve dinlemek en sade bir eylem. Algı ayarı bozulmuş, hikmet mihengi dağılmış, boş konuşmaktan, karmaşa üretmekten başka yapacağı bir şey olmayanlara aldırmadan eyleme devam.

Her yerde kar var, karda yürümek kolaydır…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.