Karbonmonoksit madende daha hızlı öldürüyor

Karbonmonoksit madende daha hızlı öldürüyor

Oksijen miktarının, diğer ortamlara göre daha düşük olduğu madenlerde, karbonmonoksit zehirlenmesine bağlı ölümlerin daha hızlı gerçekleştiği belirtildi.

Halk arasında daha çok sobadan sızan gaz olarak bilinen karbonmonoksit, bulunduğu ortama göre daha tehlikeli olabiliyor. Oksijene göre 400 kat daha güçlü olan karbonmonoksit molekülleri, oksijen miktarının az olduğu ortamlarda daha hızlı ölümlere yol açıyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Bilimler Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Kekeç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havayla temasın olmadığı ortamlarda karbonmonoksit zehirlenmelerinin çok daha etkili hale geldiğini anlattı.

Kekeç, karbonmonoksit gazının, organlara oksijen taşıyan hemoglobinlere yüksek miktarda ve hızlı bir şekilde bağlandığını bildirdi.

Bu şekilde hücrelere, oksijen yerine karbonmonoksit gittiğine işaret eden Kekeç, "Ortamda karbonmonoksit oranı ne kadar çok ve oksijen oranı ne kadar düşükse ölümler de o kadar hızlı gerçekleşir. Hayatta kalma süresi, böyle bir durumda çok daha azalır" dedi.

Ortamdaki karbonmonoksit oranının ve müdahale süresinin uzamasının gaza maruz kalan kişinin ölüm hızını etkilediğini dile getiren Kekeç, madenlerde karbonmonoksidin yanı sıra çeşitli zehirli gazların da bulunduğunu aktardı.

Maden ve benzeri ortamlardaki bu faktörlerin solunumu olumsuz etkilediğini vurgulayan Kekeç, "Madenlerde, oksijenin az ve zehirli gazlar çok olduğu için insanlar daha hızlı ölüyor. Özel odaların ve belirli oksijen odalarının olması ölüm süresini uzatabilir" diye konuştu.

Soma'daki madende mahsur kalan işçilerin, yerin çok altında olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kekeç, şöyle devam etti:

"Tamamen kapalı alan ve oksijen imkanı olmayan madende ölümlerin çok hızlı gerçekleşmiş olabileceğini düşünüyorum. Karbonmonoksidin yoğun olduğu bu ortamlarda uzun süre canlı kalınamayabiliyor. Bu durumda hayati organlara oksijen yerine karbonmonoksit gidiyor. Böyle olunca da ölümler daha hızlı olabiliyor. Birkaç saat içinde ölüm olabilir, hatta hemen müdahale edilmezse birkaç dakika içinde de ölüm gerçekleşebilir. Müdahale süresinin uzaması, acil yardımın uygulanamaması, oksijen takviyesinin yapılamaması durumunda zaten hayatta kalma oranı çok çok azalıyor. Maden işçilerinin de böyle bir şansızlığı olabilir. Oksijen tüpleri yoksa yanlarında kurtulma oranları azalıyor."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.