Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı dedektörlü önlem teklifi

Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı dedektörlü önlem teklifi

Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Genel Müdürlüğü, karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önüne geçmek amacıyla çalışma başlattı.

ferhat Özer'in haberi:

Yeni Çeltek İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından 'Önce Sağlık, Sonra İş'sloganı ile başlatılan Karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı dedektör uygulaması projesi Yozgat Grand Eser Otel’de düzenlenen programla tanıtıldı.

Genel Müdür Osman Coşkun, karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinden her yıl onlarca insanın hayatını kaybettiğini belirterek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da genelge ile desteklediği karbonmonoksit gazı dedektörünün ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.
Yeni Çeltek Bilgi İşlem Müdürü Yaşar Kaya’nın kömür kullanımını anlatan sunumu ile başlayan program dedektör firması İleri Teknoloji Teknik Müdürü Hüseyin Özcan, sağlanan suni karbonmonoksit gazı ile dedektörün çalışma sistemi hakkında bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan kamu spotu ve Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün karbonmonoksit gazı ile mücadelede yürüttüğü çalışmayı anlatan sunum yapıldı.
Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Osman Coşkun, programda yaptığı konuşmada
‘Önce Sağlık Sonra İş’ parolası ile iki yıl önce başlattıkları sosyal sorumluluk programı çerçevesinde sadece Türkiye’ye kömür üreten değil kömürlü sobalarda meydana gelen karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı dedektör uygulamasını hayata geçirdiklerini belirtti.

"TÜRKİYE’NİN TERÖRÜ KARBONMONİKSİT ZEHİRLENMESİ"

Hükümet tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde Türkiye’de terör probleminin çözüldüğünü söyleyen Coşkun, "Bu günün günümüzün terörü karbonmonoksit gazı zehirlenmesidir. Ülkede soba zehirlenmesi ve karbonmonoksit terörü var, dolayısıyla bu terörün önlenmesi için başta sayın cumhurbaşkanımız, başbakanımız, bakanlarımız, valililerimiz ve kaymakamlarımız olmak üzere herkesin elinden geleni yapması gerekiyor." dedi.

Her yıl kış döneminde ülke genelinde yüzlerce insanın sobadan sızan gazdan dolayı zehirlenerek yaşamını yitirdiğini kaydeden Coşkun, görevi gereği kömür ve kömürlü sobalarla yakından ilişkili olmanın verdiği sorumlulukla karbonmonoksit gazı zehirlenmelerinin önlenmesi için iki yıl önce çalışma başlattıklarını hatırlattı.

Çalışmaya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın da destek verdiğini kaydeden Coşkun; “Bakanlık vasıtasıyla hükümetimiz yılda 2 milyon 200 bin ton fakir fukaraya kömür dağıtıyor. Yine milyonlarca aile evinde ısınmak için kömür ve soba kullanıyor. Dolayısıyla şuanda evinde soba olan tüm ailelerle aynen terör riski gibi ölüm riski ile karşı karşıyalar. Bunu öncelikle aile reisler bilip önlem almalı, daha sonra o belde de, o köyde, o ilçede, o ilde sorumlu olan mülki amirler bunun önlemini almalı hatta milletvekilleri bir araştırma önergesi verip bu konuda bir komisyon oluşturmalı. Çünkü bu terör kadar önemli bir konu. Mutlaka bunun nedenleri tespit edilip mutlaka mecliste ortaya konması gerekir.” diye konuştu.

Coşkun, karbonmonoksit gazı ile mücadelenin bir seferberlik halinde ülke genelinde yürütülmesi için mücadele vereceklerini ifade eden Coşkun, "Bir seferberlikte bütün evlerde bu önlemler alınarak artık bir tek vatandaşımızın dahi 2014 yılında dünyanın hemen hemen hiçbir ülkesinde yaşanmayan bu hadisenin 2023’te dünyanın ilk 10 ekonomisine girmeye aday olan Türkiye Cumhuriyeti’nin artık bunu yaşamaması duymaması gerekir. Bunun başta sayın başbakanımız, cumhurbaşkanımız, tüm bakanlarımızın bu konuda hatta milletvekillerimizin, valilerimizin, emniyet müdürlerimizin, rektörlerimizin kim ki bu ülkenin yönetiminde söz sahibi ise yönetmekle mükellef oldukları insanların sağlığının korunması bakamından bu çalışmanın mutlaka yaygınlaştırılması hatta kanunla mecburi hale getirilmesi lazım.

En fazla 5 paket sigara parasına alınabilecek bu cihazın mutlaka evlere takılması ondan sonra soba yakılıp, uyunması lazım. Biz de geçmişte sobalı evde kaldık biliyoruz, o kaldığınız evde bir odaya bütün aile toplanıp yatarken de kömür atalım ki sabaha kadar sönmesin soğuktan üşümeyelim hasta olmayalım. İşte bu da en büyük risklerden bir tanesi. Dolayısıyla mutlaka ve mutlaka karbonmonoksit gazı dedektörünün bulunması gerekiyor. Karbonmonoksit gazının tadı yok, kokusu yok, rengi yok, bunu hissedemiyorsunuz, iş işten geçtikten sonra tespit ediliyor ama geri dönüşü olmuyor." diye konuştu.

İşçilerde sobalı evlerde oturduklarını belirterek, kendilerine dağıtılan gaz dedektöründen dolayı Yeniçeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Osman Coşkun’a teşekkür etti.

Programın sonunda Yeni Çeltek Kömür İşletmesi Sorgun İşletmesi’nde görev yapan işçilere gaz dedektörü hediye edildi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.