Karakışta gazladık

Karakışta gazladık

Karakış tüm Türkiye’yi etkisi altına alınca günlük 180 milyon metreküp olan doğalgaz tüketimi de 200 milyon metreküpü aştı.

Enerji Bakanlığı, doğalgaz santrallarına gece yarısından itibaren ‘İkincil yakıta geçin’ talimatı vererek krizin önüne geçti

Karakış tüm Türkiye’yi etkisi altına alırken, artan soğuklar ülke genelinde doğalgaz tüketimini de patlattı. Türkiye’de günlük ortalama 180-185 milyon metreküp olan doğalgaz tüketimi soğuk havalar nedeniyle 200 milyon metreküpü aştı. Ülke genelinde artan doğalgaz tüketimi alarm vermeye başlayınca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı doğalgaz santrallarının gece yarısından itibaren fuel oil, motorin gibi ikincil yakıt türlerine geçmesi yönünde acil talimat verdi.

MALİYET FARKI KAMUDAN

Vatandaşların ısınmak için tükettiği doğalgaz miktarındaki artış, elektrik üretiminde kullanılacak doğalgazın payını azaltıyor. Türkiye’de etkili olan soğuk havalar, doğalgazdan elektrik üreten santralların farklı yakıt türlerine geçmesine neden oluyor. Nitekim etkisi giderek artan soğuk havalar nedeniyle santrallara ikincil yakıta geçin talimatı gece yarısı ulaştı. Söz konusu santralların doğalgaz harici yakıt kullanımından kaynaklı maliyet farkları ise kamu tarafından karşılanacak. Böylece, kış aylarının elektrik ve doğalgaz kesintisi yaşanmadan atlatılması hedefleniyor.

BEŞTE BİRİ KONUTLARDA

Türkiye’de elektriğin yaklaşık yüzde 46’sı doğalgaz çevrim santralları yoluyla karşılanıyor. Ülkede elektriğin yüzde 1.3’ü de fuel oil ve motorinden üretiliyor. İthal edilen doğalgazın kalan yüzde 20.78’i konutlarda, yüzde 6.61’i resmi daire ve ticarethanelerde, yüzde 25.11’i ise sanayide kullanılıyor.

Şimdilik söz konusu uygulamanın ne kadar süreceği ise bilinmiyor. Ancak sıkıntının devam etmesi halinde doğalgaz santrallarının ardından doğalgaz kullanan sanayiciye verilen gazın kesilmesi ikinci adım olarak gündeme gelebilir. Şu an için böyle bir ihtimal uzak olsa da enerji yönetiminin önceliği, konutlarda ısınmada sıkıntı yaşanmaması yönünde olduğu biliniyor.

10 MİLYON ABONE VAR

2013 sonu itibarıyla doğalgaz lisansı almış şirketlerce gerçekleştirilen toplam yatırım tutarı 9.7 milyon liraya, gaz kullanan il sayısı da 69’a çıktı. Toplam konut abone sayısı 9 milyon 484 bine, toplam serbest tüketici sayısı ise 372 bine ulaşmış durumda.

‘Talep artsa da enerjide sıkıntı öngörülmüyor’

Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Havaların soğumasıyla enerji kullanımı arttı ve artmaya devam edecek. Talep artsa da şu anda öngörülen bir sıkıntı yok” dedi. Shell ve Türkiye Petrolleri’nin Batı Karadeniz’de petrol ve gaz arama kuyusunu açacak sondaj gemisinin İstanbul Boğazı’ndan geçişi için düzenlenen törende konuşan Yıldız, ilk defa doğalgazın satış fiyatının altında alınması imkânı doğduğunu söyleyerek, Rusya’nın yapacağı doğalgaz indirimiyle ilgili üçüncü görüşmenin yaplıacağını belirtti. Yıldız, şunları kaydetti: “Vatandaşa alım fiyatımızdan daha düşüğe satıyoruz. İlk defa doğalgazla ilgili geldiğimiz rakamda, satış fiyatımızın altına inme imkânı çıktı. İlk defa bunu yakalayacağız. Hemen hemen 6 yıl önceki fiyatlarla aynı fiyata doğalgaz satılıyor. Petrol fiyatları daha yeni düştü ama biz 6 yıl önceki fiyatlarla satıyoruz. Hem elektrik hem de doğalgazda Avrupa’nın en düşük fiyatları Türkiye’de.”

Habertürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.