Karadeniz'de yeni umut: Buz gazı

Karadeniz'de yeni umut: Buz gazı

Dünyanın konuştuğu yeni enerji türü Karadeniz'de bol miktarda bulunuyor.

Türkiye’nin enerji potansiyeli hakkında bilgi veren Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Volkan Ediger, petrol fiyatlarının yıllık ortalamasının 110 dolara çıkmasından sonra alternatif gazların gündeme geldiğini vurgulayarak, artık alternatif gazları çıkarmanın fizibıl olduğunu söyledi.

Ediger, özellikle kalkınmakta olan ülkelerde enerjiye olan talebin hızla artmasının da alternatif gazları gündemi getirdiğini ifade ederek, bu gazların başında kaya gazının geldiğini ve mevcut teknolojiyle konvansiyonel hidrokarbonlar kadar rahat işlenebilecek bir gaz olmadığını kaydetti. Kaya gazının yatırımının yüksek olduğunu dile getiren Ediger, Amerika’nın 6-7 yıldır geliştirdiği yeni teknolojilerle kaya gazı üretimini artırmayı başardığına vurgu yaparak, Amerika’nın gaz üretiminin yüzde 25’ini kaya gazı ve kömür gazı gibi alternatif gazlardan elde etmeye başladığını belirtti.

"Buz gazı Karadeniz ’de de bol miktarda bulunuyor"

Prof. Dr. Ediger, kömür gazının ise eski kömür madenlerinde bulunan gazlardan üretildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

”Üçüncü önemli alternatif gaz da buz gazı ve Japonlar ilk kez son bir aydır üretmeyi başardı. Bu gazlar deniz tabanında katılaşmış halde bulunuyor. Petrole benzer bir sondajlama yöntemiyle çıkarılıyor. Buz gazı Karadeniz’de de bol miktarda bulunuyor. Kaya gazının ise Güneydoğu Anadolu’da bir çok yerde olduğunu biliyoruz. Kömür gazı ise özellikle Zonguldak başta olmak üzere ülkenin yer yerinde var. Kömür gazı konusunda başta TKİ olmak üzere çeşitli kurumlarda son yıllarda çok ciddi çalışmalar yapıldı. Mesela Zonguldak’ta kömür yerine gaz üretebiliriz. Sondajla yapılacağından herhangi bir tehlikeyle de karşı kaşıya kalınmaz. Ayrıca kömürü yüzeye çıkarıp, orada da gazlaştırabiliriz. Alternatif gazlara yönelmek zorundayız zira geleneksel fosil yakıtlarımız yeterli değil. Alternatif gazları çıkarmak için de gerekli teknolojiye mutlaka sahip olmalıyız.”

Prof. Dr. Ediger, İsrail’in Akdeniz’de doğalgaz bulduğunu hatırlatarak, ”Bu Türkiye için çok önemli bir gelişme. Bu demektir ki, Akdeniz'de offshore;da petrol ve doğal gaz varlığı artık ispatlanmıştır" dedi.

AA