Karadeniz'de yayla göçü sürüyor

Karadeniz'de yayla göçü sürüyor

Yeşilin her tonunu barındıran ormanları, tertemiz havası, doğal kaynak suları, yemyeşil vadilerin arasından geçen akarsularıyla doğa harikası Karadeniz yaylalarına göç devam ediyor.

Doğu Karadeniz'de yaklaşık bir ay önce yaylalara göç etmeye başlayan bazı besiciler gidecekleri obalara ulaşırken, bazılarının göç yolculuğu çileli de olsa sürüyor.

Çeşitli ilçelerden 2 bin rakımlı Çambaşı Yaylası'na göç eden besiciler, yaklaşık 6 ay burada kalmayı planlıyor.

Yaylaya göç eden besicilerden Nejdet Özdemir, yaptığı açıklamada, Altınordu ilçesi Kökenli Mahallesi'nden yayla yolculuğuna başladıklarını belirterek, "Yaklaşık bir haftadır yayla göçümüz devam ediyor. Bir iki gün içerisinde Çambaşı Yaylası'na ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Yayla göçünün zor geçtiğine işaret eden Özdemir, şöyle konuştu:

"Bu yıl bahar erken geldiği için bazı arkadaşlarımız nisan ayının ortalarında yaylalara göç etmeye başladı. Bizler de birkaç gün önce göçümüze başladık. Yayla yolculuğumuz zaman zaman zor geçti diyebiliriz. Özellikle hava şartları değişkenlik gösteriyor. Bir gün aşırı sıcak altında yolculuğumuzu sürdürürken bazı günler ise yağmur altında göç ediyoruz. Bizi en çok araç trafiği zorluyor. Bu nedenle yolculuğumuzun süresi uzayabiliyor. İnşallah bir iki gün içerisinde gideceğimiz yere ulaşarak burada yaklaşık 6 ay kalmayı planlıyoruz. Daha sonra havaların soğumasıyla geriye göçümüz başlayacak."

Özdemir, yaylada koyunlar için ot sorunu yaşamayı beklemediklerini sözlerine ekledi.

- "Bizlere bazı zamanlar bin, iki bin civarında koyun emanet ediliyor"

Dursun Uzur da yaklaşık 40 yıldır yaylada çobanlık yaptığını belirterek, "Dedelerimizden kalan bu mesleği sürdürmeye çalışıyoruz. Koyunlar yayla ve meraların çiçeğidir. Koyunlar etiyle, sütüyle ekonomiye katkıda bulunuyor. Bu nedenle yaptığımız işin ciddiyetini biliyoruz. Bizlere bazı zamanlar oluyor ki bin, iki bin civarında koyun emanet ediliyor. Biz emanete aldığımız bu koyunları sağ sağlam sahiplerine teslim etmeliyiz" dedi.

Salim Tut ise yaylada yaklaşık 6 ay kalacaklarını söyleyerek, "Yolculuğumuz zor geçiyor. Bizi en çok hava şartları zorluyor ama ekmek parası için gece gündüz demeden yolculuğumuza devam ediyoruz. Kısmetse birkaç gün içerisinde yaylaya ulaşıp yerimize yerleşmek istiyoruz. Yaylada ot bol gözüküyor. Bu sezonun güzel geçmesini bekliyoruz" diye konuştu.

- Koyunları Kangal cinsi köpekler koruyor

Öte yandan sürülerin içerisinde yaylalara giden Kangal cinsi köpeklerin, koyunları kurtlardan koruduğu belirtildi.

Çoban İhsan Yıldız, Kangal cinsi köpeklerden çok memnun olduklarını ifade ederek, "Bu köpekler sahibine sadıktır ve çok uysaldır. Koyunlarımızı kurtlardan bu köpekler koruyor. Bu köpekleri küçükken alıyoruz. Daha sonra koyunların yanında yetiştiriyoruz. Kangal köpekleri olduğu sürece koyunlarımız daha güvende" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.