Kar üstü araçlar öğrenciler için yollarda

Kar üstü araçlar öğrenciler için yollarda

Erzurum'da kar ve tipi nedeniyle yolu ulaşıma kapanan köylerde yarıyıl tatilini geçiren öğrenciler, kar kalınlığı yer yer 2 metreyi bulan zorlu arazi yapısı aşılarak, kar üstü araçlarla okullarına ulaştırılıyor.

Erzurum Valiliği Kriz Merkezi koordinesinde, İl Özel İdaresi ekiplerince köylerden kar üstü araçlarla alınan çocuklar, kilometrelerce yol katedilerek okullarına yetiştiriliyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde aralıklarla etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle merkeze 55 kilometre uzaklıktaki Aziziye köyünün yolunun kapandığı, yarıyıl tatilini geçiren çocukların köyde mahsur kaldığına ilişkin 179 Kriz Merkezi'ne ihbar geldi.

İhbarı değerlendiren kriz merkezi çalışanları, koordineli bir şekilde İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleriyle irtibata geçti. Tıra yüklenen snowtrackla bölgeye hareket edildi.

Karla mücadele ekipleri, 25 kilometre gittikten sonra Çeperli Mahallesi mevkisinde tır ve otomobilleri bırakarak, yola kar üstü araçla devam etti. Kar kalınlığı yer yer 2 metreyi bulan zorlu araziyi aşan ekip, 30 kilometre giderek köye ulaştı.

Kazım Yurdalan İlkokulu'nda eğitim gören 5 çocuk ile ailesi evlerinden alınarak, Çeperli Mahallesi'ne getirildi. Dikkatli bir şekilde snowtracktan indirilen çocuklar ve ailesi, burada bekleyen araçla şehir merkezindeki evlerine götürüldü.

"Çocuklarımız, devletin imkanları sayesinde okullarından kalmıyor"

Çocuklardan Furkan Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ikinci sınıfta okuduğunu belirterek, "Ailem köyde oturuyor. Ben de yarıyıl tatili için köye gittim. Yarın okullar açılacak. Köyün yolu kapandı. Bizi kar üstü araçla köyden aldılar. Babaannemin yanında kalıyorum. Rahat bir şekilde okuluma devam edebileceğim" dedi.

Babaanne Remziye Aktaş (55) da "Eskiden köy yolu kapandığında çocukları iki, üç ay okula gönderemezdik. Okula gidemiyorlardı. O zamanlarda snowtrack yoktu. Ulaşım imkanı yoktu. Allah devletimizden razı olsun. Artık ulaşım sıkıntısı yaşanmıyor. Kar üstü araçlar bizi ücretsiz köye götürüp, şehir merkezine getiriyor. Çocuklarımız devletin imkanları sayesinde okullarından kalmıyor, eğitimlerine ara vermek zorunda değiller. Eskiden böyle değildi" diye konuştu.

"Devletimiz, eğitim için seferber oluyor"

Öğrencilerden Hasan Ağdaş (7) snowtrackla eğlenceli bir yolculuk yaptıklarını belirterek, "Biz 5 kardeşiz. Hepimiz okuyoruz. Yolumuz kapalıydı. Kar üstü araçla geldik. Okumayı seviyorum. Yollarımız kapansa da artık eğitimime engel değil" ifadelerini kullandı.

Baba Muhsin Ağdaş, köy yolunun kar ve tipi nedeniyle kapalı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Şubat tatili için çocukları köye getirdik. Yarın okullar açılacak. Kar üstü araçlarla çocukları şehir merkezine getirdik, okula göndereceğiz. Beş çocuğum da okuyor. Kendimle kıyaslıyorum da şimdiki çocuklar çok şanslı. Biz okula gitmek için 25 kilometre yol yürüyorduk. Devletimiz eğitime de yardım eli uzatıyor, çok şükür bütün tedbirini alıyor, eğitim için seferber oluyor."

Bu arada, köyü ulaşıma kapalı olan köyler ve mezralardan 50 çocuk, kar üstü araçlarla yatılı okullarına ve şehir merkezindeki evlerine ulaştırıldı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.