Kar, balıkçılara sezonu erken kapattırdı

Kar, balıkçılara sezonu erken kapattırdı

Karadeniz’deki balıkçıların havaların sıcak geçmesi nedeniyle normalde 15 Nisan’da sona erecek olan sezonu erken kapattığını belirten Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, teknelerin çoğunun Gürcistan’a gittiğini söyledi.

Kış aylarında yağması gereken karın sonbaharda yağdığını hatırlatan Malkoç, "Kar bu sene Karadeniz’de beklenenden erken yağdı. Bu sebeple hamsi geldi ve geçti. Özetle 1 Eylül’de başlayan av sezonu normalde 15 Nisan olan resmi tarihe kadar sürerdi. Ama havaların sıcak gitmesi balıkların Rusya ve Gürcistan sularına kaçmasına neden oldu. Bu nedenle de Karadeniz’deki tekleneler 15 Nisan tarihini beklemeden burada sezonu aylar öncesinden kapatıp Gürcistan’a gitti. Biz ise gitmedik buralarda çaça tutuyoruz. Geçen hafta yine kar yağdı ama bizim için geç oldu. Bu kar iki ay önce yağması gerekiyordu. Hamsi soğuk suyu sever ikilim değişiyor. Karadeniz’in suyu giderek ısınıyor ekolojik denge değişiyor bu durumda en çok balıkçıları etkiliyor. Karadeniz bu sene 8-9 derecenin altına nadir düştü. Ama kış ayının ilk zamanları hamsi bol tutuldu bu sebeple buzhaneler halen hamsi ile dolu." dedi.

DENETİMLER 5 KAT ARTTI

Türkiye’de her geçen gün balıkçılığı bırakmak zorunda kalan ve teknesini satan emektar balıkçıların sayısının arttığını kaydeden Başkan Atıf Malkoç, "Özellikle bu sene hem hava şartları balıkçı için uygun olmadı bunun üstüne birde denetimler önceki yıllara göre 5 kat daha arttı. Hem karadan hem havadan hemde denizden inanılmaz bir denetim vardı. Tekneler normal avlanmaya çıkmaya korkar hale geldi. Halbuki bizim teknelerdeki cihazlarla cep telefonundan bile teknenin nerede olduğu anlaşıyor. Bu sene ki yapılan denetimler balıkçıyı bezdirmek için yapıldığını bize düşünmeye sevk ediyor. Gürcistan’da ne boy sorunu var nede derinlik. Mühendis, doktor üniversitede yetişir ama balıkçı okulda yetişmez. Bize denetimlerde ceza yazmak için 40 dereden su getiriliyor. Bu millete balıkçılar lazım değil mi? Eğer bu kadar sıkı denetim Güneydoğu’da teröristlere uygulansa terör diye bir şey kalmazdı. Bizdeki 24 metre yasağı bizi bitirdi Gürcüleri zengin etti." diye konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.