Kapıdan satışlarda sözleşmeye dikkat!

Kapıdan satışlarda sözleşmeye dikkat!

'Uzaktan eğitim alacaksın' vaadiyle sözleşme imzalatılan vatandaşımız kapıdan satış firmalarına karşı alınacak önlemleri anlattı.

Gizem Özçelik'in haberi

Birçok insan sözleşme yaparken aslında sözleşmenin tamamını okumuyor. Sırf bu nedenle büyük borçlar altına girerek evlerini bile ipotek altına alan vatandaşlarımız oluyor. İşte bu konuda mağduriyet yaşayanlardan birisi de  Nuriye Yılmaz. Nuriye Yılmaz, kendisine ‘12 ay boyunca sınırsız uzaktan eğitim alacaksınız’ diyerek kapıya gelen ve sözleşme imzalatan kişilere bir daha ulaşamadığını dile getirdi. 

Benim yaşadıklarımı bir başkası yaşamasın diyen Nuriye Hanım bu süreçte başından geçenleri anlattı;

Bu insanlar kapıya geldiklerinde sizinle neler konuştular?

- 12 ay boyunca dershaneden sınırsız uzaktan eğitim alacaksınız dediler. Sözleşme imzalattılar ancak tam olarak inceleyemedim. Girmişsiniz kullanmışınız derler diye kullanmadım. Kendimi savunmak amacıyla 14 günlük bir süreçte bir kere bile uzaktan eğitimi açmadım sonra eşim zaten ödeyemeyiz  iptal et deyince bende kullanmadım. Kapıma gelen kişiler 14 gün içinde koşulsuz şartsız iptal etmek istediğinizde iptal oluyor hiçbir şekilde savunma yapmanıza gerek yok dediler.  Sözleşmenin de en altında küçük bir yazıyla belirtilmiş. Genelde o küçük yazılar hiçbirimizin dikkatini çekmiyor. Normalde 14 gün içinde dilekçe gönderince bu sözleşme iptal oluyor  ancak bunu sözleşmenin en altında yazıyorlar ve telefonla konuşurken hiçbir şekilde bu bilgi paylaşılmıyor.

-Sözleşmeyi iptal ettirmek için neler yaptınız?'

''Sözleşme nasıl iptal edilir?' şeklinde şirketlerin adını yazarak girdim şikâyetlere baktım benim gibi birçok mağdur var. Mağdurlardan birisi de Engin bey ‘Nakkeş Akademi’ adı altında bir uzaktan canlı eğitim  yeri olduğunu söyledi. Bunlar sözleşmede  hile yapıyorlar bide haklı çıkmaya çalışıyorlar arıyorsunuz ‘niye bildirmediniz keşke sorsaydınız’ gibi bahanelerle geçiştirmeye çalışıyorlar. İstanbul Ticaret Odası bu olaylardan kurtuluş yolum oldu. Onlar dedi ki bu insanlar kanundan mahkemeden falan korkmuyorlar tek korkuları ticaret odaları oraya giderseniz size çözüm yolu sunacaklardır. Bu olaydan dolayı çok büyük meblağlar ile mağdur olan insanlar var. 3.500 milyarı imzalayanlar var bizim gibi insanlar için büyük bir para çünkü kabul etsem ayda 90 lira ödeyeceğim toplamda 1080 lira olacak. Ben belki bu parayı öderim ancak durumu daha kötü olanlar bu tuzağa düşüp aldanmaması için bunları anlatıyorum.

-Bu olayla ilgili hangi kurumlara başvuruda bulundunuz?

- Pendik’te TÜKODER(Tüketici Koruma Derneği)’e gittim. Öncelikle arayıp ödeyemeyecek durumumun olduğunu izah edip iptal etmek istediğimi söyledim. Onlarda ''belgeler elimize ulaştığında iptal edeceğiz'' dediler. Normal şartlarda kapıdan tapu sözleşmesi yaptığım şirketin firma adı olması gerekiyormuş. Firma adı olmadığı için İTO beni haklı buldu.  İTO’ya  gittim ödeme yapmamam gerektiğini söylediler. İnşallah bu olaydan bu şekilde kurtulabilirim.

Gittiğiniz kurumlardan hangi belgeleri aldınız?

-İTO’da konuyla ne istediğimi bildiren bir belge doldurdum ve imzaladım. TÜKODER’den firmaya  ihtar gönderdiler onun bir fotokopisi var ben istiyorum ki  en azından insanların böyle bir şeylerden bilgisi olsun. Çünkü ben araştırmasaydım elimin altında internet olmasaydı ben bu parayı ödemek zorunda kalacaktım. 3.500-4 bin lira gibi para ödeyenler de var, ödemeye mahkûm bırakılanlarda var.

Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
18 Yorum