Kapalıçarşı’yı talan etmişler

Kapalıçarşı’yı talan etmişler

İstanbul’daki tarihi Kapalıçarşı’nın restorasyonu için başlatılan çalışmalarda karşılaşılanlar pes dedirtti. Bazı işletme sahiplerinin dükkânlarının altında depo açmak için dehlizler açtığı görüldü.

İstanbul denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Beyazıt’taki Kapalıçarşı yapımından itibaren ilk kez büyük bir yeniden yenilenme proje için gün sayıyor. 2009 yılında başlatılan Kapalıçarşı restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Fatih Belediyesi tarafından hazırlanan Kapalıçarşı Yenileme Avan ve Uygulama Projesi onaylandı. Uygulama projesi ise bu yıl etap etap onay bekleyecek. Toplam 25 milyon TL’lik bir bütçe ayrılan yenileme proje çalışmaları 5 etap halinde uygulanacak. 

KÖSTEBEK YUVASI GİBİ

Proje kapsamında Kapalıçarşı’da yapılan incelemelerde karşılaşan durumlar ise, ‘bu kadar da olmaz’ dedirtti. Bazı işletme sahiplerinin kendi dükkânlarının altında depo açmak için adeta köstebek gibi dehlizler açtığı görüldü. Kapalıçarşı içinde sık sık yaşanan çökmeler sebebinin ise pis su giderlerinin direkt çarşının altına verilmesi olarak tespit edildi.

GENİŞLETME ÇALIŞMALARI YAPILMIŞ

Tarihi beden duvarları dükkan genişletme çalışmalarına kurban gitmiş olduğu ortaya çıktı. Araştırmada sırasında ortaya çıkan diğer problemlerden biri de dükkânlarda vitrin oluşturma amaçlı cephe genişletmeleri oldu. İki dükkânın birleştirilerek tek dükkân haline getirilmesi için ara duvarların kaldırılması, eklenti yapıların ve ikinci katta oluşturulan depoların yapıya aşırı yük getirmesi gibi uygulumalar ise tarihi çarşıya zarar veren diğer etkenler oldu.  

Çatıdaki tuvalet filmle ortaya çıktı

Bir bölümü Kapalıçarşı’nın çatısında çekilen ve James Bond’un son serisi olan ‘Skyfall’ filmi çatıya yerleştirilen bir WC’yi de ortaya çıkardı. Bir dükkân sahibinin çatıya pisuvar yerleştirmesi yetkilileri şaşkına çevirdi. Restorayon kapsamında tarihi çarşının çatısındaki su depoları, klima kasaları ve çanak antenlerde temizlenecek. Ayrıca eklenti yapıların ve ikinci katta oluşturulan depoların yapıya aşırı yük getirmesi nedeniyle oluşan çökmelerde onarılacak.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.