Kapalıçarşı'nın çehresi değişiyor

Kapalıçarşı'nın çehresi değişiyor

Dünyanın en eski alışveriş mekanlarından tarihi Kapalıçarşı'da, devam eden tamirat ve röleve çalışmaları kapsamında çarşının çatısı yenilenecek. Böylece merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri de kurulacak.

Dünyanın en büyük ve en eski alışveriş mekanlarından biri olan tarihi Kapalıçarşı'da, 'Kapalıçarşı Röleve ve Restorasyon Çalışması' projesi kapsamında 3 bin 600 dükkan ile çevresindeki 38 han ve çarşının çatısı, yaklaşık 200 milyon lira maliyetle tamir edilecek. Bu yıl içinde başlaması planlanan tamirat çalışmaları kapsamında, ilk olarak James Bond serisinin 'Skyfall' filmi çekimleri sırasında gündeme gelen, tarihi gözetleme kulelerinin de bulunduğu çarşının çatısı yenilenecek.

MERKEZİ SİSTEM KURULACAK

Böylece merkezi ısıtma ve soğutma sistemleri de kurulacak. Fatih Belediyesi'nden edinilen bilgiye göre, çarşıdaki hanların röleve ve restitüsyon projelerinin bir kısmı tamamlandı. Röleve çalışmaları tamamlandıktan sonra tamirat çalışmalarına başlanacak. Tamirat çalışmaları, esnafı ve ziyaretçileri olumsuz etkilememesi için etap etap yapılacak. 40 bin metrekarelik Kapalıçarşı'nın ana yapısının röleve ve restitüsyon çalışmalarının bir kısmı tamamlandı. Tamamlanan projeler onaylanmak üzere Anıtlar Kurulu'na sunuldu. Projelerin bir kısmı onaylandı, onay işlemleri devam ediyor. Kapalıçarşı'nın tamirat bedelinin ilk tespitlere göre 200 milyon lira olacağı öngörülüyor. Önemli bir kısmı özel mülkiyete ait olan Kapalıçarşı'da yapılacak tamiratın maliyeti çarşıdaki esnafın hissesi oranında katılım sağlanarak karşılanacak. Bu konuları da içeren yönetim planı çalışması da devam ediyor.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.