Kanunlaşırsa aylık 50 TL kesilecek

Kanunlaşırsa aylık 50 TL kesilecek

TBMM’de gelen tasarının kanunlaşması halinde her çalışandan aylık 50 TL para kesilecek.

Tasarıya göre yeni işe girenler ve iş değiştirenler ‘Bireysel EmeklilikSistemi’ne (BES) katılma zorunda. Çalışanın aldığı maaşa bakılmaksızın herkesten alınacak 50 lira bu fona aktarılacak. Fonda biriken para ise 10 yıl  sonra devlet katkısıyla birlikte çekilebilecek.

Şu anda uygulanmakta olan isteğe bağlı Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olanlar da bu ücreti  vermek zorunda kalacak. Çalışanlar için SGK, işsizlik fonu, gelir vergisi ve damga vergisinden sonra BES ile extra bir kesinti yapılmış olacak. 1300 TL olan  asgari ücret otomatikmen 1.250  TL’ye düşecek.

  BES zorunlu hale getiriliyor. Böylece 1300 TL asgari ücretle işe başlayan bir çalışanını net maaşı 1250 TL’ye gerileyecek. Zaten maaşından SGK’ya para ödeyen işçi bir de bireysel emeklilik şirketlerine ödeme yapmak zorunda kalacak.

Kısa süre sonra TBMM’ye gelmesi beklenen yasa tasarısıyla işe yeni giren ve iş değişikliği yapan 45 yaşın altındaki herkes zorunlu olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girecek. Yasa zorunlu BES için “50 kişinin üzerinde eleman çalıştıran işyerleri”ni kapsarken işçilerden ilk etapta ayda 50 yani yılda 600 TL kesinti öngörülüyor.

İşleyiş olarak 1990’lardaki Zorunlu Tasarruf Fonu uygulamasından farklı olarak sistemden çıkış imkânı da getiriliyor. Ancak işçi parasını alabilmek için en az 6 ay çalışmak zorunda. Bunun üzerine çıkış istemesi halinde dahi 2 aylık ‘cayma süresi’nin dolması gerekiyor. Yani işe girerken zorunlu BES müşterisi kabul edilen ve hemen prim ödemeye başlayan işçi en erken 8 ay sonra parasını geri alabilecek.

BES’in zorunlu hale gelmesiyle birlikte çalışanların devlete verdiği kesinti tutarı da yılda 600 TL artacak. Buna göre brüt maaşı 2000 TL olan bir çalışan, yıllık geliri üzerinden devlete halen 5750 TL ödüyor. Bu tutarın 3360 TL’si SGK’ya, 240 TL’si işsizlik fonuna, 3450 TL gelir vergisine, 182 TL damga vergisine gidiyor. Buna karşılık devlet aynı çalışana asgari geçim iadesi (AGİ) olarak 1482 TL ödüyor. AGİ 15 gün geç veriliyor. Böylece arada faiz farkı geliri yazıyor. Yani çalışanın net eline geçen maaş tutarı yıllık 18 bin 250 TL oluyor. Zorunlu BES’in uygulamaya girmesiyle birlikte çalışanın yıllık geliri 17 bin 650 TL’ye düşecek. Kesintiler toplamı ise 6350 TL’ye çıkacak.

 

Meydan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.