Kanserin ve tansiyonun düşmanı ökse otu

Kanserin ve tansiyonun düşmanı ökse otu

Türkiye’de Sağlık ve Tarım Bakanlıklarının yasaklı listesine giren ökse otu Avrupa’daki eczanelerde yer alan birçok şurubun kaynağı.

Hekimzade Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muammer Yıldız, birçok hastalığın şifa kaynağı olan ökse otunun kullanım alanlarını ve faydalarını sıraladı. 
 
Türkçe gökçe otu, ökse otu ve çekem otu olarak bilinir. Bu otun tohumlarına çekemdenir.Tohumları zehirli olduğu için kullanılmaz. Bu bitki ilkbaharda, tohumlar olgunlaşmadan önceki evrede toplatılırsa zehirli olmaz.
 
Toplama ve Kullanma Şekline Dikkat
 
Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı ökse otunu negatif bitki listesinde göstermektedir yani zehirli bitkiler listesinde yer alıyor. Asalak olarak hayatını devam ettiren ökse otununtoplatılması yasaktır. Kullanım açısından sakıncalı olmasının sebebi ise meyvelerinin zehirli olmasıdır. Zehirlenmelere sebebiyet verebilir. Asla kullanılmasını tavsiye etmiyoruz.
 
Kanserin ve Tansiyonun Düşmanı
 
Ökse otu tansiyon hastalığı için mükemmel bir bitkidir. Tansiyonun yükselmesini de düşmesini de engelleyen bir bitki. Ayrıca ökse otu ile ilgili bilimsel olarak yapılmış bir çok çalışmada tümör hastalıkları üzerinde ve kanser hastalıkları üzerinde etkili olduğu görülmüş. Mekanizması tam izah edilemiyor ama kanserde koruyucu olarak kullanılıyor. Ökse otu ile ilgili birçok çalışma yapılmış olup, Avrupa’da eczanelerde birçok şurubun içeriğinde yer alıyor.
 
Tarihte Ökse tu Efsanesi
 
Bir gece Balder kendi ölümü hakkında çok rahatsız edici bir rüya görür. Annesi Frigg, su, ateş, doğadaki bütün elementlere, kuşlara, canavarlara, toprak ve taşlara, Balder'a zarar vermemeleri için yemin ettirir. Böylece Balder Ölümsüz olur. Bundan sonra Aesir Balder'ı ortalarına alıp onunla eğlenmeye başlar. Ona küçük ok, taş vs. şeyler atarlar. Bu yeminden dolayı Balder sadakatsizliklle karşı karşıya kalmıştır. Loki bu dramayı görünce merak eder ve kadın kılığında Frigg'in yanına giderek ona neler olduğunu sorar.
 
Frigg de ona yeminden bahseder ve yeminin içine katılmayan tek şeyin ökse otu olduğunu da sözlerine ekler. Bunu duyan Loki hemen Aesir'e sunulmak üzere ökse otu getirir. Bunu kör tanrı Hoder'e kendi isteği ile verecek ve böylelikle Balder'a acı çektirme oyununa o da katılabilecektir. Balder'a ökse otundan yapılmış ok atılır ve Balder ölür. Bu hikaye Ökse otunun zehrinin ve şifasının yüzlerce yıldır bilindiğini gösteriyor.
 
Haber7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.