Kanseri önlemenin yolları

Kanseri önlemenin yolları

Uzmanlar, yediklerinize dikkat ederseniz, abur cubur veya fast food yerine sağlıklı, taze sebze-meyve, kuruyemiş gibi yiyeceklerle beslenirseniz, 16 yıl içinde kanser oranları yarı yarıya azalabileceğini belirtiyorlar.

Hayat tarzınıza ve yediklerinize özen göstererek sağlıklı yaşamak elinizde.

İşte kanseri önlemenin yolları:

Kızartılmış her şeyden uzak durun: Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, kızarmış patates, kızarmış tavuk, balık kızartma ya da kızarmış hamur işleri yiyen erkeklerde prostat kanseri riskinin yüzde 37 daha fazla olduğu belirlendi. Yüksek ısıda kızartılan yağ yiyeceklerin içinde kanserojen bileşenler oluşturuyor.

Nar suyu için: Wisconsin Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, nar suyunun akciğer kanseri gelişimi engelleyebildiğini tespit ettiler. Ayrıca önceki araştırmalar, nar suyunun fareler üzerinde prostat kanserini geciktirdiğini gösterdi. Araştırmacılar, günde yaklaşık 450 gram nar suyu tüketmenizi öneriyor.

Her gün terleyin: Vermont Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, çok egzersiz yapan erkeklerde daha az aktif olanlara oranla akciğer gelişme riski yüzde 68 ve daha az kolorektal kanser riski ise yüzde 38 daha az. Kardiyo (vücudunuzun yağ oranını azaltmak ya da dengelemek için yapılan egzersizleri ) ve direnç kazandırıcı egzersizler iltabı ve hormon seviyesini kontrol etmeye yardımcıdır ve ayrıca bu egzersizler bağışıklık sisteminizi güçlü tutuyor.

Yaban mersini atıştırın: Rutgers Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, yaban mersini “pterostilbene” isimli bir bileşenle doludur ve kolon kanserini önlemeye yardım ediyor. Günde bir buçuk kase yaban mersini tüketmeye çalışın. Taze olarak atıştırabilirsiniz, tahıllarla birlikte tüketebilirsiniz ya da diğer meyvelerle karışık içecek hazırlayabilirsiniz.

Lifle dost olun: “Clinical Nutrition” isimli dergide yer alan araştırmaya göre, bol miktarda lif tüketen insanlarda böbrek kanseri gelişme riski yüzde 19 daha azdır. Lif kansere yol açan toksinlerin bağırsaklardan böbreklere yolculuğunu engelleyebiliyor.

Horlamayı durdurun: Wisconsin Üniversitesi’nde görevli araştırmacılara göre, uyku apnesi sorunu bulunan insanların kanserden ölme ihtimali 5 kat daha fazla. Uyku apnesi sorunu bulunan kişilerin kanındaki oksijen seviyesi düşüktür. Bu da mevcut küçük tümörlerin yeni kan damarları geliştirmesine yol açar.

Ayakta durun: Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, yılda 92 binden fazla kanser vakasının nedeni olarak çok fazla oturmak gösteriliyor. Hatta düzenli olarak egzersiz yapsanız bile risk altındasınız. Bu nedenle her saat birkaç dakika ayakta kalmayı unutmayın. Bu şekilde vücudunuzdaki kanser riskiyle ilişkili olan moleküllerin seviyesi azalacaktır.

D vitaminine dikkat edin: American Journal of Clinical Nutrition isimli bilimsel dergide yayınlanan çalışmaya göre, her gün beslenmesini 1,000 IU D vitaminiyle destekleyen insanlarda kanser riskinin neredeyse yüzde 77 oranında düştüğü belirlenmiştir. D vitamini ihtiyacınızı somon balığı, sardalye ve Şitaki mantarı tüketerek de karşılayabilirsiniz.

Kabuklu kuruyemiş tüketin: Her gün sağlıklı selenyum kaynağı olan Brezilya fıstığından 3 tane tüketin. Harvard Üniversitesi’nde düzenlenen araştırmaya göre, bu miktar prostat kanseri gelişme riskini yüzde 48 azaltıyor.

Düzenli olarak kanser taraması yaptırın: Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, 50 yaş üzerindeki herkes düzenli olarak kolon kanseri için gerekli röntgenleri çektirirse bu hastalıklardan ölümlerin yüzde 60’ının önlenebileceğini tahmin ediyor. Bu nedenle kolorektal, prostat, cilt, akciğer kanseri açısından gerekli görüntülemeleri yaptırın.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.