Kansere yerli savaşçı

Kansere yerli savaşçı

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, ulusal kanser tedavi politikaları kapsamında, yerli ilaç üretimine öncelik verdiklerini belirtirken, '2018'li yıllara kadar kanser alanında kullanılan ilaçların büyük bir bölümünün,

Türkiye'de kullanılan ilaçların yüzde 70'inin yerli üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz' dedi.

Gültekin, Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada , dünya genelinde kanserin ölüm nedenleri arasında birinci sırada, Türkiye'de ise ikinci sırada yer aldığını belirtirken, Avrupa Birliği başta olmak üzere ABD, Kanada, Japonya, Avustralya gibi birçok gelişmiş ülkesine göre kıyaslandığında Türkiye'deki kanser oranlarının bu ülkelerin gerisinde olduğunu söyledi.

Türkiye'de kanser artış hızının dünyadaki artış hızına benzerlik gösterdiğine işaret eden Gültekin, ancak son yıllarda geçmiş yıllara kıyasla Türkiye'de kanser artışında hızın bir miktar azaldığını ifade etti. Erkeklerde en çok akciğer, kadınlarda ise meme kanserinin görüldüğüne dikkati çeken Gültekin, çocuk kanserlerinde de löseminin ilk sırada yer aldığını bildirdi. Nüfusun genç olmasınında etkisiyle Türkiye'de kanserlerin ağırlıklı 60 yaş üstü olmakla beraber 40-50 yaş grubunda bir miktar fazla görüldüğünü ifade eden kanser programında önlenebilir etkenler olması nedeniyle tütün ve obeziteyle mücadelenin önemini vurguladı.

Yıllar içinde tütüne bağlı kanserlerde eskisi gibi artış hızı olmadığını, bu artışın biraz yavaşladığını gördüklerini ifade eden Gültekin, bunda Türkiye'de tütünle mücadele kapsamında yapılan çalışmaların da etkili olduğunu söyledi. Gültekin, aynı şekilde obeziteyle de etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

Yerli kanser ilacı üretimi

Kanser alanında uluslararası standartta her türlü tedaviyi ulaşılabilir kılmaya büyük önem verdiklerini ifade eden Gültekin, bu kapsamında yerli ilaç üretiminin de stratejik öneme sahip oluğunu söyledi.

Türkiye'de ulusal kanser tedavileri politikasında yerli ilaç üretiminin Bakanlık olarak öncelik verdikleri ve teşvik ettikleri konulardan birisi olduğuna işaret eden Gültekin, şunları kaydetti:

'Bu anlamda Türkiye'de birkaç firma son yıllar içerisinde çok önemli gelişmelere imza attılar. Ortak yürütülen çalışmalar neticesinde şu anda 30'un üzerinde kemoterapötik ilacı Türkiye, yerli üretmeye başladı. Biz 2018'li yıllara kadar kanser alanında kullanılan ilaçların büyük bir bölümünün, yerli üretimi gerçekleştirmiş olmayı planlıyoruz. Türkiye'de kullanılan ilaçların yüzde 70'inin yerli üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bu ilaçların geliştirilmesiyle beraber, bundan sonraki aşamada da ilaç araştırmaları, özellikle faz 2, faz 3 çalışmalarının da üniversitelerimizle işbirliği içerisinde Türkiye'de yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz.'

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.