Kansere gözden teşhis

Kansere gözden teşhis

Birçok hastalık gibi kanseri de gözden teşhis etmek mümkün. Op. Dr. Bülent Doğu, özellikle kadınlarda meme ve cilt kanserlerinde olduğu gibi akciğer kanserinin de gözden teşhisinin yapılabileceğini söyledi.

Akciğer kanserinin göz ile ilişkisi konusunda açıklamada bulunan Op. Dr. Bülent Doğu, genel bir göz ve gözdibi muayenesi ile akciğer kanserinin teşhisinin yapılabileceğini söyledi.

Akciğer kanserinin göz üzerinde 3 farklı şekilde teşhis edilebildiğini belirten Dr. Bülent Doğu, bunları şöyle açıkladı: 'İlki, kanserin koroid denen gözü besleyen damar tabakasına metastazı sonucu oluşan belirtilerdir. Bu belirtiler genellikle ışık çakması görmede bulanıklık ve uçuşmalar şeklinde görülür. Diğeri kanserin beyin metastazına bağlı oluşabilecek belirtilerdir. Bunlar da genelde görmede bulanıklık ve görme alanında spesifik kayıplar şeklinde görülür. Ve son belirti türü de 'horner sendromu'dur . Yani akciğerin üst lobunu tutan tümörlerin sinirlere baskısıyla oluşur.Etkilenen tarafta yüzde terleme yetisini kaybetme, göz kapağında düşüklük ve çukur göz oluşması gibi belirtiler meydana gelir.'

Hasta, belirtileri kendisi fark edemeyebilir

Gözde görülen bu belirtilerin aslında kanserin akciğer dışı organlara da yayıldığının işareti olduğunu dile getiren Dr. Bülent Doğu, hastaların gündelik yaşamda bu belirtileri hiç fark edemeyebileceklerini söyledi. Zamanında fark edilemeyen belirtilerin ciddi görme kayıplarına da yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Bülent Doğu, 'Eğer görme siniri ya da oksipital lobdaki görme duyusu merkezine yayılım olursa tam körlük oluşabilir' dedi.

Akciğer kanserinin sistemik tedavileri ile gözdeki tedavinin de gerçekleşeceğini belirten Dr. Bülent Doğu, akciğer kanseri tedavi edilebilirse, göz bulgularının da gerileyebileceğini hatta yok olabileceğini söyledi. Tedavi sonrası, doktorun önerdiği aralıklarla göz kontrollerinin yaptırılması gerektiğini kaydeden Dr. Bülent Doğu, hastanın görme problemi hissettiği anda da mutlaka göz doktoruna gitmesi gerektiğini dile getirdi.

Akciğer kanseri dışında cilt kanseri ve özellikle kadınlarda meme kanserinin de gözden teşhisinin mümkün olduğunu belirten Dr. Bülent Doğu, herkese düzenli olarak göz muayenelerini yaptırmalarını önerdi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.