Kanserden Koruyucu Hünnap En Çok Manisa'da Yetiştiriliyor

Kanserden Koruyucu Hünnap En Çok Manisa'da Yetiştiriliyor

Türkiye’de fazla bilinmeyen, Manisa’nın Demirci ve Köprübaşı ilçelerinde yetiştirilen, kansere karşı koruyucu olduğu söylenen hünnap meyvesinin pazarlanmasında sıkıntı yaşanmadığı bildirildi.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi ile birlikte hünnap yetiştiriciliğinin yapıldığı Demirci ilçesinin Söğütçük Mahallesi'nde incelemede bulundu.
 
İl Müdürü Hasan Çebi, burada yaptığı açıklamada hünnapın Türkiye’de fazla bilinmediğini söyledi. Çebi, “İlimizde Demirci ve Köprübaşı ilçelerimizde yaklaşık olarak 20 bin ağacımız olup 35 ton üretimimiz mevcut. Bu üretimimizle herhangi bir pazarlama sorunu yaşamıyoruz.” dedi. Hünnap meyvesinin özelliklerine de değinen Çebi, “Hünnap ağaçları, 5–6 metre kadar boylanabilen dikenli bir tür. Hünnapın önemli özelliklerinden bir tanesi, iri bir zeytin büyüklüğünde olup kurutulmuş veya yaş olarak da tüketilmesi. Hünnap meyvesi, çok yüksek oranda antioksidan içermekte ve fenolik asitleri yapısında barındırıyor. Fenolik asitler ve antioksidanların birleşimiyle beraber vücutta kalp damar hastalıkları üzerinde sağlık açısından olumlu etkileri bulunuyor. Aynı zamanda bu fenolik bileşiklerin ve antioksidanlar, bazı kanser türlerine karşı korunmaya yardımcı oluyor.” diye konuştu. Hünnapın, fonksiyonel gıdalara ilave edildiği zaman koruma oranının arttığını ifade eden Çebi, “Hünnap meyvesi fonksiyonel gıdaların içerisine katıldığında, içerisinde bulunan maddelerden dolayı gıdayı daha uzun süre koruyabilmektedir. Yapısında A ve C vitamini çok yüksek oranda mevcut, hattâ C vitamini turunçgillerden bile daha yüksek. Bu özelliklerinden dolayı da çok önemli bir bitki.” dedi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile yapılan ortak çalışmalar neticesinde hünnaplı çikolata geliştirildiğini belirten Çebi, “Hünnaplı çikolatada, hünnapın etkisi çikolatanın erimesini geciktiriyor ve raf ömrünü uzatıyor. Hem sütlü çikolatada hem de fonksiyonel bitter çikolatada raf ömrünü uzattığı tespit edildi. Hünnaplı çikolatanın patent çalışmaları devam ediyor.” şeklinde konuştu.
 
Yedi senedir hünnap yetiştiriciliği yaptığını ve bu işle iyi gelir elde ettiğini dile getiren üretici Sadık Duman ise, “Bu seneki hasatta, verim çağına gelmiş 100 ağaçtan 3 ton hünnap aldım. Yetiştirmiş olduğum ürünler arasında en kârlısı hünnap meyvesi. İlaçsız üretimle yapmış olduğum hünnap yetiştiriciliğini herkesin yapmasını tavsiye ediyorum. Yedi senedir bu konuda herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. İlçemizde hünnap yetiştiriciliğinin gelişmesini ve bu konuda hünnap fidanlarının vatandaşlara dağıtılmasını talep ediyorum.” dedi. 
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.