Kanserden korunmak için sofradan doymadan kalkın

Kanserden korunmak için sofradan doymadan kalkın

Peygamber Efendimizin (asm) "acıkmadan oturmayın,doymadan kalkın" hadisi tıp dünyasının formülü oldu

Kanser teşhisi konmuş kişilerin sadece %10'unun kalıtımla geçen kanserlere yakalandığını söyleyen Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Saip, kanserin büyük oranda çevresel faktörlere bağlı olarak geliştiğini belirtti.

Kanserin gelişiminde çeşitli risk faktörleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Saip, bunların başında her tür kanser için risk oluşturan sigaranın geldiğini söyledi. Prof. Dr. Saip özellikle denetimsiz kullanılan tarım ilaçlarının ülkemiz için risk faktörü olduğunu belirterek, “Tarım ilaçlarının kullanımı ile ilgili çok iyi denetim yapılmadığını biliyoruz. Bu durum doğayı, suları, hayvanları ve bitkileri etkiliyor. Tarım ilaçlarının kontrollü kullanılması ve evlerde tüketilen sebze ve meyvelerin çok iyi temizlenmesi gerekir. Bir süredir kırsal kesimde çok kanser vakası görülüyor. Bunun sebebi, çiftçimizin bu tür toksik maddeleri hiçbir önlem almadan hem kendisine hem de çevresine zarar verecek şekilde denetimsiz olarak kullanmasıdır” dedi.

PLASTİK MALZEMELERE DİKKAT

Tarım ilaçları dışında, plastiklerin yapımında kullanılan dioksin de ağız yoluyla vücudumuza giren ve bir daha vücuttan atılamayan kanserojen bir madde. Plastik bardak, tabak, su şişesi, mikrodalga fırında ısıtılan plastik malzemeler de kullanılan dioksin, ısıyla birlikte besinlere karışıyor. Özellikle kullan at şeklindeki çay ve kahve bardaklarının plastikten yapılması bu maddenin vücuda alınmasını kolaylaştırıyor.

SOFRADAN AÇ KALKIN

Modern hayatın bir getirisi olarak çok yiyip az hareket ettiğimizi söyleyen Prof. Dr. Saip, şişmanlığında bir kanserojen madde olduğunu söyleyerek,?“Kilo ne kadar artarsa, kanser riskiniz o kadar artıyor. Bizim yapacağımız iş, az yemek çok harcamaktır. Mümkün olduğunca yiyeceklerimizi çeşitlendirmek ve az tüketmektir. Sofradan aç kalmak gerekir. Yediklerimizi çeşitlendirerek, riski dağıtmak; spor yapmak, terlemek, toksinleri bu şekilde atmak gereklidir. Düzenli egzersiz yapmak, bol sıvı tüketmek, vücuda?giren toksinleri bir şekilde atmaya çalışmak lazım. Çünkü?maruziyetiniz ne kadar azsa, vücut onu tolore edebiliyor. Ama miktar artmaya ve birikmeye başladığında kanserleşme riskini artıyor” dedi

SEBZE VE MEYVEYİ ÇOK İYİ YIKAYIN

Denetimsiz olarak kullanılan tarım ilaçları, kanser açısından önemli bir risk faktörü oluşturuyor. Uzmanlar, özellikle kabuklu olarak tüketilen yiyeceklerin çok iyi temizlenmesi gerektiği konusunda uyarıyorlar. Ayrıca şişmanlık da kanser riskini artıran bir durum olarak tanımlanıyor.

Türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.