Kanserden değil, geç kalmaktan korkun!

Kanserden değil, geç kalmaktan korkun!

Kanser, erken teşhis konulması ve günümüz modern tedavilerinin kullanılması durumunda tedavi edilebilir bir hastalık.

 Ancak tedavide başarı için cerrahi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, patoloji, radyoloji, nükleer tıp gibi çok sayıda branşın ortak karar vererek hareket etmesi gerekiyor. Kanser tedavisi gören kadınlar, erkeklerden iki kat uzun yaşıyor. Bunun sebebi ise, erkeklere göre daha sık doktora gitmeleri. Araştırmalar, kanser hastası olan kadınların hayatta kalma oranlarının erkeklerin yaklaşık 2 katı fazla olduğunu gösteriyor.

Kanser, hücrelerde DNA’nın hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması olarak tarif edilir. Vücutta kontrolsüz olarak büyüyen kötü huylu tümörlere kanser denir. Kanserler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki kısma ayrılır. Kötü huylu tümörler başka dokulara ve organlara yayılma (Metastaz) özelliği gösterirler. Kanser ilk evrelerde genellikle ağrısız oluyor.

Türkiye’de kanser görülme sıklığı ve kansere bağlı ölümlerin giderek arttığını belirten Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, “Ülkemizde her yıl 175 bin kişi kanser tanısı almaktadır. 2002 yılında ölümlerin yüzde 12’si kansere bağlı iken, 2012 itibariyle ölümlerin yüzde 21’inde sebep kanserdir. Ülkemizde halen en önemli ölüm sebebi yüzde 38 ile kalp-damar hastalıklarına bağlı” dedi. 
Çağın hastalığı olarak nitelendirilen kanserin tanı, tedavi ve diğer evrelerini Prof. Dr. Başak Oyan Uluç ile konuştuk.

ERKEN TANI

¥ Kanserde erken tanı ve tarama nasıl yapılır?

- Standart riskli kadınlarda meme kanseri taraması için 40 yaşından sonra yıllık mamografi ve yılda bir doktor muayenesi yapılmalıdır. 25 yaşından itibaren kadınların kendi memelerini muayene etmeleri ve 25-40 yaş arası 1-3 yılda bir doktor muayenesi yaptırmaları önerilmektedir. Ülkemizde kanser taramasında en fazla ihmal edilen kanser kalın bağırsak kanseridir. Kalın bağırsak kanseri taraması için kolonoskopi en ideal tarama yöntemidir. Standart riskli kişilerde 50 yaşından itibaren önerilmelidir. Normal olması durumunda 10 yıl sonra tekrarı önerilir. Kolonoskopiye alternatif yöntem yılda bir gaitada gizli kan bakılması ve ek olarak 5 yılda bir sigmoidoskopi yapılmasıdır.

TEDAVİ UYGULAMALARI

¥ Kanser tedavi edilebilen bir hastalık mıdır?

- Kanser erken teşhis konulması ve günümüz modern tedavilerinin kullanılması durumunda tedavi edilebilir bir hastalıktır.  Başarılı bir tedavi tek branş tarafından yapılamaz. Başarı için multidisipliner yaklaşım, yani Cerrahi, Tıbbi Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi, Patoloji, Radyoloji, Nükleer Tıp gibi çok sayıda branşın ortak karar vererek hareket etmesi gerekmektedir.

¥ Kanser tedavisinde son yıllardaki en önemli gelişme nedir?

- Kanser tedavisinde son yıllardaki en önemli gelişme tümörün moleküler özelliklerine bakılarak hedefe yönelik tedaviler verilmesidir. Eskiden bir kanser türüne sahip olan hastaların hepsi benzer tedaviler alırdı. Son yıllarda gördük ki, tümörlerin moleküler özellikleri kişiden kişiye değişebiliyor ve bu özellikler tedavi başarısını da etkiliyor. Bu sebeple artık birçok tümörde moleküler-genetik testler yapıp, bu testlerin sonucuna göre o tümöre özel tedavi planlaması yapabiliyoruz.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.