Kanser size teslim olsun

Kanser size teslim olsun

4 Şubat Dünya Kanser Günü. kanserde uzmanlar bağışıklık sisteminin önemine dikkat çekiyor.

Eğer bağışıklık sistemi hücrelerimiz sayıca ve güç olarak kanser hücrelerinden daha iyiyse kanserin yenilebildiği bildiriliyor. Bazı besin, baharat ve bitkilerin bağışıklık sistemini güçlendirmedeki etkileri de sanıldığından fazla.

Şu kimyasallar kanser yapar, bu bitkiler kansere karşı koruyucudur, şu cihaz tümörü yok eder, bu doktor çok iyi tedavi yapar…Kanserden nasıl korunur? Nasıl kurtuluruz? soruları hem bilim insanları hem de sade vatandaşın çözümler üretmeye çalıştığı ortak bir konu. 

Bağışıklık sistemi deyip geçmeyin öyle, o yalnızca grip olunca devreye girmiyor. Bedenin kanserle mücadelesi savunma hücreleri ile kanser hücreleri arasında oynanan maç gibi adeta. “Eğer bağışıklık sistemi hücrelerimiz sayıca ve güç olarak kanser hücrelerinden daha iyiyse her ne kadar yaygın olursa olsun kanseri yenebiliriz” diyen Fitoterapi ve Patoloji Uzmanı Dr. Elif Güveloğlu, “En umutsuz kanser vakalarında bile istatistiksel boşluk bırakıldığını” söylüyor ve devam ediyor:
“Dünyanın en önde gelen bilim insanlarından Dr. Ben Johnsan, ‘Hepimizin içimizde kurulu muhteşem bir programla dünyaya geldiğini ve bağışıklık sistemi denilen kendi kendini iyileştirme programı’ olduğuna dikkat çekiyor.  Son 10 yılda kanser vakalarının ve teşhisinin de artmasıyla hem kanserden korunmada modern tıbbın sunduğu tedavi imkanlarından faydalanırken bazı besinlerin baharatların ve bitkilerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilimsel olarak ispatlanmış durumda. Uz. Dr. Elif Güveloğlu dalağın da önemine dikkat çekerek bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilecekleri bilimsel olarak açıklıyor. 

Çörek otunun gücü
İçerisindeki “timokinon” adlı aktif maddenin kanser karşıtı etkileri hakkında 200’den fazla bilimsel çalışma mevcut. Bağışıklık sisteminin tümör hücrelerine karşı ilk savunma kalkanı olan “İnterferon” ve “interlökin” adlı iki maddenin üretimi artırıyor. Dalak savunma sisteminin en önemli organı. Bağışıklık sistemi hücreleri dalakta terbiye ediliyor. Çörek otu tohumu bilimsel çalışmalara göre bu sistemi düzenliyor. 

Yoğurt

Yüksek miktarda probiyotik içeriyor. Probiyotikler çöpçü hücreleri lakaplı kanser savaşçısı iki bağışıklık sistemi hücresinin sayısını artırıyor. “Bazen yoğurt yiyorum” diyenlere şöyle yanıt veriyorum: “Bu cevheri çok değil ama düzenli tüketin. Özellikle kanser hastalarının her yemeğin yanında küçük bir kase yemesi yeterli.” 

Zerdeçal

Zerdeçalla ilgili bilimsel literatürde oldukça eski çalışmalar var. zerdeçaldan elde edilen ‘glikan’ yapıda bir maddenin vücuttaki RES (retikülendotelyal sistem) adı verilen bağışıklık sistemi ağında güçlendirici etki yaptığı sonucu bildiriliyor.

Arı poleni 

Peki kanser hastası kemoterapi, radyoterapi veya diğer klasik tedavileri de alıyorsa aynı zamanda bitkisel destek alabilir mi? Bu soruya Uz. Dr. Elif Güveloğlu, “kesinlikle evet” yanıtını veriyor ve devam ediyor: “Özellikle greyfurt, nar, tarçın kabuğu tüketiminde doktora danışmak gerekiyor. Arı polenine gelince… Bu küçücük mucizevi zerreler kan yapımını arttırıcı, hücre yenileyici ve antioksidan cevherler içerir ki bu etkiler kemoterapi alan hastalar için çok gereklidir.”

Kakule ve karabiber

2010 yılında Journal of Medicinal Food’da yayınlanan, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Sharjah Amerikan Üniversitesi’nde yapılmış bir çalışmada karabiber ve kakulenin kanser hücreleri ile savaşan etkilerinin yanısıra bağışıklık düzenleyici özelliklerinden de bahsedilmiş. Bu iki baharattan elde edilmiş maddelerin dalakta, yardımcı T hücreleri olarak adlandırılan ve kanserle savaşmada önemli role sahip akyuvar cinsinin üretimini artırdığını saptanmış. 

Noni

Halk arasında Hint dutu denilen, elma büyüklüğündeki kötü kokulu meyve Hawai ve Tahiti’de sıkça kullanılan bir halk ilacı. Özel olarak yetiştirilmiyor. Yolda, parkta bahçede bulunuyor. Yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, noni hem kanser hücrelerinin yayılmasını önlüyor hem de bağışıklık sistemini güçlendiriyor. 

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.