Kanser hastalarını korkutan haber

Kanser hastalarını korkutan haber

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Kubilay Aydın, döviz kurundaki oynamalardan dolayı ilaç stoğu konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, Kanser ve kan hastalarının beklediği ilaçlar da var.

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Kubilay Aydın, döviz kurundaki oynamalardan dolayı ilaç stoğu konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, "Kanser ve kan hastalarının beklediği ilaçlar da var içinde. Siparişlerimiz gümrükte bekliyor. Öyle tahmin ediyoruz ki, çok kısa sürede bu benzeri ilaçlar getirilmediği taktirde sıkıntılar yaşanacak" dedi.

Son zamanlardaki döviz kurundaki oynamalar, 'önemli' ilaçları da vurdu. Bursa'da eczacılar, özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını açıkladı. Bursa Eczacılar Odası Başkanı Kubilay Aydın, bu sıkıntının döviz kurundaki oynamalardan kaynaklandığını tahmin ettiklerini ifade etti. İlaç firmalarına sorduklarında ‘bu hafta ya da haftaya gelecek. Gümrükte bekliyor' diye cevap aldıklarını anlatan Aydın, "Kurdaki artıştan dolayı. fiyat veren mekanizma ile ilacı getiren firmalar arasındaki döviz kurundaki anlaşmazlıktan dolayı ilaçlar gümrükte bekletiliyor. Bir haftadan beri kan uyuşmazlığında kullanılan, doğumda düşükte kullanılan Antirh ilacını bulamıyoruz. Hastalar bizleri arıyorlar. Eczacılar odasına kadar aksetti. Elimizde son kalanları temin edip hastalara ulaştırıyoruz. Öyle tahmin ediliyoruz ki, çok kısa sürede bu benzeri ilaçlar getirilmediği taktirde sıkıntılar yaşanacak" dedi.

TEHLİKE KAPIDA

Meme kanserinde ‘Tamoksifen' isimli ilacın piyasada az olduğunu, bunun ciddi sıkıntı oluşturduğunu ifade eden Aydın, "Mitomycin ve Lucrin kanser ilaçlarında stoklarımız tükendi. Bekleyen hastalar var. Bu hafta içinde en çok yaşadığımız Antirh sıkıntısıydı. Gerekli yazışmaları yaptık. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile yazıştık. Başbakan Yardımcısına konuyu bilgilendiren yazı gönderdik. İlaç ithalatçısı firmalar fırsat kolluyor. Kur fırsatçıları bunun peşindelerse sıkıntı oluşturacak" diye konuştu.

SİPARİŞ VERİYORUZ, ‘1 HAFTA SONRA GELİR' DİYORLAR AMA İKİ HAFTA GEÇTİ

Bu ilaç sıkıntısının sebebinin döviz pazarlığı olması durumunda ciddi problemlerin kapıda olduğunu ifade eden Aydın, şöyle devam etti:
"Bu ilaçların çoğu fiyatı çabuk artan ilaçlar. Döviz kurunun ilaç fiyat kararnamesinden kan ürünlerinde fiyat çabuk alınıyor. Yüzde 10-20 arasındaki pazarlık bizi ilgilendirmiyor. Hasta sağlığı daha önemli. Bize düşen sorumluluk kesintisiz Sağlık hizmetidir. İlacın sürdürülebilir olması önemlidir. Her aradığımızda ‘haftaya' veya '10 gün sonra' gelir diye söyleniyor. 15 gündür bir hafta sonraya kalıyor"

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.