Kanser hastalarına el işiyle rehabilitasyon

Kanser hastalarına el işiyle rehabilitasyon

Fırat Üniversitesi Hastanesinde kemoterapi tedavisi gören kanser hastaları, boş zamanlarında ebru, takı ve el işleri yaparak rehabilite oluyor.

Hastanenin 5. katındaki Ayakta Tedavi Kemoterapi Ünitesi'nde kemoterapi gören yaklaşık 30 kanser hastası, ilaç zamanları dışında ünite bünyesinde oluşturulan merkezde, ebru, takı ve el işi yaparak boş vakitlerini değerlendiriyor. Bu sayede hem hastalıklarını unutan hem de rehabilite olan hastalar, el emeklerini açılacak bir sergiyle görücüye çıkarmak istiyor.
Klinik sorumlusu Mehtap Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, el işi merkezinin açılmasından sonra hasta ve hasta yakınları için zamanın daha verimli geçtiğini söyledi.

Hastaların tedavilerinin de daha verimli geçmeye başladığını anlatan Özdemir, "Hastalarımız, zamanlarını daha kaliteli şekilde geçiriyor, kafalarındaki problemlerden bir nebze de olsa uzaklaşmış oluyor" dedi.

Merkezdeki uğraşıların hastalara çok iyi etkileri olduğuna işaret eden Özdemir, şöyle konuştu:
"Çünkü hastalarımız, tanı konduktan sonra psikolojik olarak kötü oluyor. Böyle uğraşılar, en azından onların kafalarındaki sorunları bir nebze geride bırakmalarına vesile oldu. El işleriyle uğraştıklarında hastalıklarını belli saatlerde de olsa unutuyorlar. Tanıdan sonra hasta yakınları da kötü oluyordu. Onlar için de çok güzel bir çalışma oldu."

Hasta yakınlarını da olumsuz psikolojiden kurtarıyorlar

Elazığ Halk Eğitim Merkezi el işi öğreticisi Ali Elyas ise hastanede kurulan merkezde hasta ve yakınlarına el işi öğreterek onların boş zamanlarını iyi geçirebilmelerini hedeflediklerini belirtti.

Kanser hastalarının zorlu bir tedavi süreci olduğuna dikkati çeken Elyas, asıl amaçlarının hastaları ve hasta yakınlarını olumsuz psikolojiden kurtarmak olduğunu söyledi.

Aylarca belki yıllarca tedavi gören hastalara günün belli bir vaktinde hastalıklarını unutturabilmek için uğraştıklarını dile getiren Elyas, "Hastaların, eğitim sayesinde bir zanaat öğrenebilmelerini ve bunu çevrelerine yayabilmelerini çok arzu ediyoruz" diye konuştu.
Aydın Canpolat da 2 aydır kemoterapi tedavisi gören annesi için hastanede olduklarını ve tedavinin uzun süreceğini belirtti.
Merkezdeki etkinliğe katıldığını ifade eden Canpolat, "Burada hem sanat öğreniyoruz hem de boş vakitlerimizi değerlendirmeye çalışıyoruz. Burada hasta ve yakınlarına sanat kazandırdıkları için görevli arkadaşlara teşekkür etmek lazım" dedi.
Selma Poto da etkinliklerde kolye yapımını ve ebru sanatını öğrendiklerini, en büyük isteklerinin ürettikleri el emeklerinin açılacak bir sergide gösterilmesi olduğunu kaydetti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.