Kanlı girdap

Kanlı girdap

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Genel Sekreteri Bouayach Arap Baharı’nın uğradığı ülkelerde sistematik hak ihlalleri yaşandığını, Mısır'da ise insan haklarına karşı güçlü bir kampanya yürütüldüğünü belirtti.

Bouayach bölgenin kanlı girdaptan kurtulması için “görüş belirtmenin” önemini vurguladı.

Arap dünyasında tek adamları deviren “Arap Baharı” adlı değişim sürecinin kesintiye uğramasıyla birlikte bölgede insan hakları ihlalleri tırmanışa geçti. Halk hareketlerine rağmen insan hakları alanında gözle görülür bir iyileşme kaydedilemediğini belirten Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) Genel Sekreteri Amina Bouayach, Arap toplumunun, siyasi anlaşmazlıkları çözme ve aşamalı olarak demokratik sisteme geçme konusunda ders çıkarmadığını savundu.

SADECE TARZI DEĞİŞTİ

İnsan hakları alanında geçmişle bugün arasında kıyaslama yapan Bouayach, “Bazı ülkelerde hala düşünce, ifade ve toplanma hürriyeti gibi konularda sistematik bir şekilde hak ihlali yapılıyor. Halk hareketlerinden sonra durumun eskisi gibi olmadığını söyleyebiliriz ancak bununla ihlallerin sona erdiğini değil sadece kamuoyu ve aktörlerin çalışma tarzlarında değişiklik olduğunu anlatmak istiyorum” dedi. Bouayach, “Arap dünyası görüş belirtmeyi muhalefet olarak algılamaktan vazgeçmediği sürece bölgenin bu kanlı girdaptan kurtulması mümkün olmayacaktır” ifadesini kullandı.
 
MISIR'DA İHLAL KAMPANYASI

Tunus ve Fas'ta diğer ülkelere kıyasla insan hakları ihlallerinde azalma gözlemlendiğini belirten Bouayach, Mısır'daki durum hakkında şunları söyledi:”Mısır'da insan haklarına karşı güçlü bir kampanya yürütülüyor. Mısır'da diğer bölge ülkelerinde olmadığı kadar büyük ideolojik sorunlar yaşanıyor. Ülke, terörle mücadele bahanesiyle insan haklarını ihlal ediyor, yargılamalar mahkemeler yerine polis karakollarında yapılıyor. Keyfi tutuklamalar, kaçırma olayları ve yüzlerce kişi hakkında verilen idam kararları da bu ihlallerin bir parçasını oluşturuyor.”

Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.