Kanadalı Tarihçi: Hristiyanların Müslümanlara yaptığı o dönemi hatırlatıyor

Kanadalı Tarihçi: Hristiyanların Müslümanlara yaptığı o dönemi hatırlatıyor

Kanada'nın Ottawa kentinde yaşayan tarihçi Matthew A. Sears, Kanada'nın Quebec kentinde başlayan Burka yasağına karşı verdiği örnek ile gündemdeki yerini aldı.

Ömer Çiftçi'nin Haberi

RİSALEHABER- Kanadalı meşhur tarihçi Matthew A. Sears, Hristiyanların Müslümanlar üzerinde uyguladığı baskıyı Roma İmparatorluğu döneminde kendilerine uygulanan baskıya benzetti ve bu yüzden Kanada'yı empatiye çağırdı.

Geçtiğimiz hafta Kanada'nın Quebec kentinde uygulamaya konan Peçe yasağı hala gündemde. Tartışmalar sürerken ilginç bir yorum da tarihçi Sears'dan geldi. Sears, bu tip yasaklamaların yanlış olduğunu söyledi ve örneğini tarihten verdi.

"Popüler inancın aksine, Hristiyanlar kilisenin ilk 300 yılında pek çok farklı devlet ve hükümet tarafından baskı, zorlama ve zulme maruz kalmışlardır" diyen Sears, bu konuda en bilindik örneği ise Roma İmparatorluğu'nun Hristiyanlık öncesi döneminden verdi.

"Dönem Hristiyanları ve Hz. İsa'nın öğretileri Roma'da büyük tepki ile karşılandı. Roma İmparatorluğu çok tanrılı idi. Tek Allah inancına hiç hazır değillerdi. Ayrıca gladyatör oyunları ve halk içinden kurban seçmek gibi bazı vahşi uygulamalara karşı medeniyeti savunuyorlardı. Bu nedenle büyük baskı gördüler. Pek çoğunun kendi özel kıyafetleri yasaklandı. İbadetlerini ve toplantılarını gizli yapmak zorunda kaldılar" diyen Sears, o Hristiyanların dinine bugün inananların başka bir dine ait ritüelleri ve kıyafetleri yasaklamasının anlamsız olduğuna vurgu yaptı.

Sears'a göre Roma İmparatorluğu'nun Hristiyanlara uyguladığı baskının en bilinen örneği Roma'nın yakılması ve İmparator Neron'un suçu Hristiyanlara atması idi. Bu uygulama da bugün her terör saldırısından sonra Müslümanlar üzerine atılan suçları anımsatıyor. Sears'a göre benzer örnek bugün Suriyeli mülteciler konusunda yaşanıyor. Ülkedeki her ekonomik sıkıntıda Suriyeli Müslümanların istihdamı işgal ettiği görüşü Kanada'da yaygınlaşıyor.

Ottawa Citizen'in haberine göre Sears'in sözleri Kanada basınında da büyük yankı uyandırdı. Özellikle Kanadalı İslam karşıtları Sears'ın bu yaklaşımından oldukça rahatsız oldular. Sears ise sözlerinin arkasında olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum