Kanada vatandaşı olmak artık hayal oluyor

Kanada vatandaşı olmak artık hayal oluyor

Hayal ülke Kanada, 36 yıldır değiştirmediği Vatandaşlık Kanunu'nda köklü değişikliklere giderek, ülke vatandaşlığına geçmeyi zorlaştırıyor.

Bilindiği gibi başta Türkiye'ye olmak üzere birçok ülkenin vatandaşına Kanada vatandaşlık veriyordu.

Kanada Federal Parlamentosu'na sunulan ve reform niteliğinde olduğu açıklanan yasa tasarısının, terör örgütleriyle bağı olanların vatandaşlık kazanımını önlemeyi amaçladığı belirtilirken, vatandaşlık konusunda hileli işlem yapanlara yönelik cezalar da artıyor.
Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander, Toronto'da düzenlediği basın toplantısında, "Kanada vatandaşlığı bir hak değil, imtiyazdır" diyerek, birçok ülkenin yıllar önce aldığı önlemlerin, tasarının yasalaşması halinde Kanada'da da hayata geçeceğini ve ülke vatandaşlığının daha güçlü hale geleceğini söyledi.

Bakan Chris Alexander, Kanada Gizli Servisi CSİS'in raporuna göre, halen 130 Kanada vatandaşının başta Suriye olmak üzere dünyanın değişik bölgelerinde terör örgütü üyesi olarak faaliyet içinde olduklarını belirterek, "tasarının yasalaşması ile birlikte, terörle bağlantısı olanlar derhal vatandaşlıktan çıkarılacak. Kanada vatandaşı olanların, Kanada değerlerine bağlı kalmaları gerekir" diye konuştu.

Ülke tarihinin en köklü vatandaşlık reformunu gerçekleştireceklerini anlatan Alexander, tasarı ile işlemlerin de hızlanacağını kaydetti. Bakan Chris Alexander, tasarının "pasaport bebekleri" olarak nitelendirdiği doğum turizmini etkilemeyeceğini de ifade etti.

-Hile işleme 5 yıl hapis 100 bin dolar para cezası

Kanun tasarısının yasalaşması halinde vatandaş olabilmek için, daha önce son 4 yılda toplam 1095 gün Kanada'da yaşama koşulu, 6 yılda 1460 güne çıkarılıyor. Daha önce kişibaşı 100 dolar olan müracaat ücretinin 300 dolara yükseltildiği tasarı, Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı'na da vatandaşlık iptali için aşırı yetkiler veriyor. Tasarı, göçmenlik danışmanlığı yapanların, kanunsuz işlemlerine uygulanan cezaları da artırıyor. Buna göre daha önce vatandaşlık konusunda hileli işlem yapanlara uygulanan 100 bin dolar para cezası aynı kalırken, 2 yıl olan hapis cezası tasarı ile 5 yıla çıkarılıyor. Tasarı; terör, vatana ihanet ve ihanet ya da casusluktan hüküm giymiş kişilerin Kanada vatandaşlığını kazanamayacakları hükümünü de içeriyor. Tasarı; savaş suçları, insanlığa karşı işlenmiş suçlar, insan hakları ve diğer uluslararası hukuk ihlallerinden hüküm giymiş olanların vatandaşlık başvurularında kararı Kanada Federal Mahkemelerine bırakıyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.