Kan şekerini sporla dengeledi, insülin iğnesini azalttı

Kan şekerini sporla dengeledi, insülin iğnesini azalttı

İzmir'de tip 1 diyabetli Yavuzhan Karadağ, her gün yaptığı spor sayesinde kan şekerini dengeleyerek günlük kullandığı insülin dozlarını azalttı.

İzmir'de yaşayan 15 yaşındaki tip 1 diyabetli Yavuzhan Karadağ, teşhis konulduktan sonra başladığı ve düzenli yaptığı spor ile kan şekerini dengeledi, günlük kullandığı insülin dozlarını azalttı.

Karadağ'a 3 yıl önce yaşadığı sık idrara çıkma, bitkinlik, kilo kaybı ve çok su içme şikayetleriyle gittiği hastanede tip-1 diyabet teşhisi konuldu.

Teşhisle birlikte hayatı değişen Karadağ, önce beslenme düzenini değiştirdi. Asitli içecekleri hayatından çıkartan Karadağ, insülin tedavisine başladı. Günde 4 defa insülin iğnesi yapmaya ve sıklıkla kan şekerini kontrol etmeye başlayan Karadağ, hastalığın getirdiği olumsuzlukları hafifletmek için spora başladı.

Her gün gittiği fitness salonunda spor öncesinde ve sonrasında kan şekeri ölçümlerini yapan Karadağ'ın spor öncesi 136 olan kan şekeri spor sonrasında 112'ye düştü.

Spor sonrası 2-3 doz az insülin almaya başladı

Yavuzhan Karadağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan şekerinin sporla beraber düzene girdiğini, fitness yapmaya başladıktan sonra insülin dozlarını azalttığını anlattı.

Spor ve tip-1 diyabet rahatsızlığının bir arada olamayacağı yönündeki algıların yanlış olduğunu dile getiren Karadağ, "Teşhisten sonra spor girdi hayatıma. Rahatsızlığım çok iyi yerlere geldi. Spordan önceki ve sonraki değerler çok farklı. Spor yaptığım zaman 2-3 doz daha az insülin alıyorum. Bu kişisine göre değişir tabii. Spor diyabetlilere engel değil. Öğünlerimi kaçırmadım. Kan şekerini düzgün takip edip abur cuburları kestim." dedi.

"Çocuklarımız kararında olduğu sürece her şeyi yiyebilir"

Karadağ'ın babası Fikret Karadağ da oğlunun rahatsızlığının ardından ailece spor yapmaya başladıklarını dile getirerek, "Yavuzhan'ın kan şekerini ölçmek için günde yaklaşık 20 kez parmağını delmesi gerekiyor. Oğlumun kan şekeri sporla düzene girdi." diye konuştu.

"Spor daha dengeli bir kan şekeri seviyesi sağlayacaktır"

Karadağ'ın kontrollerini yapan doktoru Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Korcan Demir de çocukluk çağı diyabetinin en sık görülen türünün sürekli insülin tedavisi gerektiren tip 1 diyabet olduğunu dile getirdi.

Alınan besinlerin kan şekerini hızlı yükseltmeyen ve dengede tutan türden olması gerektiğine dikkati çeken Demir, "Aslında kaslarımız da kan şekerini dengelemede aktif görev alırlar. Bu nedenle sürekli spor ve egzersiz yaparak kas kütlemizi korumak daha düşük bir insülin dozunda daha dengeli bir kan şekeri seviyesi sağlayacaktır. Diğer yandan, düzenli spor yapmak, günümüz dünyasında hareketleri kısıtlanan tüm çocuklar için hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlıklı büyümelerini sağlamak açısından çok önemlidir. Çocuklarımız bundan mahrum kalmamalıdır." dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.