'Kamuya açık bir yerde dini vecibelerine göre örtünmeye kimse karışamaz'

'Kamuya açık bir yerde dini vecibelerine göre örtünmeye kimse karışamaz'

Prof. Dr. Ersan Şen, Fransa'da sahilde oturan kadının üzerindeki tesettür mayosunun zorla çıkartılmasına ilişkin, "Kamuya açık bir yerde dini vecibelerine göre örtünmeye kimse karışamaz. Bu tipik bir ötekileştirmedir." dedi.

Fransa’nın Nice kentinde polisin sahilde oturan kadının üzerindeki tesettür mayosunu zorla çıkarttırıp para cezası kestiğine ilişkin haberleri değerlendiren anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, "Kamuya açık bir yerde dini vecibelerine göre örtünmeye kimse karışamaz. Bu tipik bir ötekileştirmedir. Bu, insanları dost değil düşman yapar. Uzlaşmak zorunda değiliz, tahammül etmek zorundayız." dedi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şen, bir kimsenin kamuya açık bir yerde dini vecibelerine göre örtünmesine kimsenin karışamayacağını vurguladı. Prof. Dr. Şen, “Netice itibarıyla şahıs somut bir tehlike arzetmiyorsa, kimseyi rahatsız etmiyorsa, saldırgan bir tavrı yoksa, sadece inancı veya isteği nedeniyle ahlaka, adaba aykırı olmayacak şekilde giyinmesine karışamazsınız. Hele hele bir Müslüman'a, Hristiyan'a ya da Musevi'ye kendi inançları doğrultusunda polis, jandarma müdahale edemez.” diye konuştu.

"Kimsenin giyimine kuşamına müdahale edemezsin"

Prof. Dr. Şen, şöyle devam etti:

“Kimliğini görmek isteyebilirsiniz. Arandığından bahisle yetkiniz varsa onu kullanırsınız. Ama sırf örtündüğü için ayrımcılık yapmak suretiyle şahsın inancı ne olursa olsun giyimine kuşamına müdahale edemezsiniz. Bir takım terör eylemleri Paris’te, Nice’te gerçekleştiğinden hareketle kişinin, olağan şüpheli sayarak İslamiyet üzerinden, inançları nedeniyle aşağılanmaya tabi tutulması, cezalandırılması, buna uygun düşebilecek yasal düzenlemeler yapılması kabul edilemez.”

"Eşitlik ve ayırımcılık yasağına aykırı”

Bu tür uygulamaların hukukun “eşitlik ve “ayırımcılık” yasağına aykırı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şen, şunları söyledi:

“Eşitlik ilkesi ve ayırımcılık yasağına aykırıdır. Bu konuları dünyanın kabul ettiği, uluslararası sözleşmeler, uluslararası hukuk gereğince de aşılan bir noktada ceza sorumluluğunun şahsiliği üzerine ters düşecek şekilde, ırk, mezhep, cinsiyet üzerinden etiketlemek fevkalade yanlıştır. Avrupa bu hatanın içinde, özellikle göç yasağı ile yabancılara uyguladığı tecrit ve benzeri bahanelerle bu tür uygulamaları yapıyor."

Prof. Dr. Şen, olayın, hak ve sorumluluklar konusunda kendisini en üst seviyede gören Avrupa’nın ayrımcılık yaptığının da bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, “Buna ilişkin yasal düzenleme çıkarsanız bile bu kabul edilemez. Hiç kimse insanlara dini inançlarından dolayı yasak koyamaz, cezalandırma yöntemine gidemez. Bu tipik bir ötekileştirmedir. Bu, insanları dost değil düşman yapar. Uzlaşmak zorunda değiliz, tahammül etmek zorundayız. Fransa'da da Müslümanların yaşadığına oranın yetkililerinin bu açıdan bakmaları gerekir.” diye konuştu.

"AİHM’e başvurmalı" 

Prof. Dr. Şen, haber doğru ise bu kişinin önce Fransa’daki iç hukuka, sonra da AİHM’e gitmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları ifade etti:

“Bir insan örtülü halde kendi inançları çerçevesinde kimseye hesap vermek zorunda değil. Kişi istediği şekilde güneşlenebilir, siz özellikle onu seçiyorsunuz demektir ki bu insan haklarıyla bağdaşmaz. Aynı durum, hava limanlarında da rahatsız ediyor bizi. İnsanları, tipine kılık kıyafetine bakmak suretiyle potansiyel suçlu muamelesine sokuyorlar. Bu Avrupa’nın neresinde olursa olsun dinler ve milliyetler üzerinden kendisi dışındaki dünyayla bizimle barışmadığını gösteriyor. Globalleşmiş bir dünyanın olmadığını gösteriyor.”

Bu tür olayların ırkçılığı arttıracağını, ayrışmayı çoğaltacağını belirten Prof. Dr. Şen, Avrupa’nın besleyip büyüttüğü bir takım yapılanmaların vebalini Müslümanların üzerine yıkamayacağını vurguladı.

Prof. Dr. Şen, konuya sadece İslamofobik açıdan bakılmasının eksik olacağının da altını çizerek, sadece din üzerinden değil, milliyet üzerinden de Avrupa’nın Türklerle ve Müslüman coğrafyayla barışmadığını savundu.

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.