Kamuda ve özelde 150 bin engelli çalışıyor

Kamuda ve özelde 150 bin engelli çalışıyor

Başbakan Yıldırım, "2002 öncesi devlette çalışan engelli sayısı 5 bin iken, 2017 sonunda yani 15 yıl sonra 51 bin 814'e çıktı. 10 kattan fazla artış var, buna özel sektördeki engelli çalışanı da kattığımızda sayı 150 bini geçiyor." dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Bornova Spor Salonu'nda düzenlenen Özel Sporcular Federasyonu Cimnastik Şampiyonası'nın açılışında, hükümetin özel çocuklara her zaman pozitif ayrımcılık yaptığını, engellilerin sıkıntılarına çare bulmayı hiç gündemlerinden çıkarmadıklarını, daha fazlasını yapma konusunda da bakanlar, belediye başkanları, federasyonları, dernekleri ve vakıfları seferber ettiklerini söyledi. 

Özel sporculara yönelik yaptıkları işleri asla bir lütuf, yardım olarak görmediklerini, yapılan herşeyi bir hak, görev olarak gördüklerini vurgulayan Yıldırım, "Bu bir lütuf değil sizin en temel hakkınızdır." ifadesin kullandı.

AK Parti öncesindeki dönemlerin ihmallerini, eksiklerini kısa sürede kapatmak için çok çalıştıklarını, birçok projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Yıldırım, bir yandan lazım olan yasaları çıkarırken bir yandan da toplumsal farkındalığı geliştirmeye gayret ettiklerini, özel insanların, özel sporcuların hayatın içerisinde daha fazla yer alması için gayret gösterdiklerini dile getirdi.

Bunlara rağmen yapılanları yeterli görmediklerinin altını çizen Yıldırım, engellilerin hiçbir zorlukla karşılaşmadan sporunu yapacağı, rahatça yaşayabileceği bütün fiziki şartları oluşturduklarını belirtti.

"Engel bedenlerde değil zihinlerdedir. İşe önce zihinlerdeki engelleri kaldırarak başladık." diyen Yıldırım, engellilere ait hakları içeren Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'ni hükümetleri döneminde imzaladıklarını, 2007'de yürürlüğe koyduklarını, ülkedeki ilk engelliler kanununu yürürlüğe koyduklarını, bütün kanunlardaki çürük, sakat, kör, topal, özürlü gibi aşağılayıcı terimlerin tamamını çıkardıklarını aktardı.

Engellilerin toplumun içine katılması önündeki engelleri kaldırdıklarına ve ciddi adımlar attıklarına işaret eden Başbakan Yıldırım, umuma açık alanlar, binalar, toplu taşıma hizmetlerine engellilerin daha fazla erişimi için düzenlemeler yaptıklarını, engellilerin iş hayatında da yer alması için ciddi adımlar attıklarını vurguladı.

"Engelli çalışan sayısı 150 bini aştı"

Devlet memurluğuna atanacak olan engellilerin atamalarını diğer adaylardan ayırarak özel engelli KPSS getirdiklerini anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"2002 öncesi devlette çalışan engelli sayısı 5 bin iken, 2017 sonunda yani 15 yıl sonra 51 bin 814'e çıktı. 10 kattan fazla artış var, buna özel sektördeki engelli çalışanı da kattığımızda sayı 150 bini geçiyor. Kamu ve özel sektörde çalışanların toplam sayısının yüzde 3'ü kadar engelli çalışma mecburiyeti getirdik. Engellilere yönelik istihdam politikası sonucunda sayı, kamuda 50 binin ve özel sektörde 100 binin üzerine çıkmış durumda. Engelli memurlara özel mesai hakkı tanıdık. Bu düzenlemeyle engelli memurlarımıza isteği dışında gece nöbeti, gece vardiyası görevi verilemeyecek, verilmiyor."

Engelli çalışanların korumalı iş yerlerinin oluşturması için düzenleme yaptıklarını, engelli çalışanlar için asgari ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının tamamını vergiden düşürdüklerini ayrıca engelli çalışan iş yerlerini çevre temizlik vergisinden muaf tuttuklarını dile getiren Yıldırım, engelli memurlar için kolay emeklilik imkanı getirdiklerini, sosyal koruma uygulamalarını daha da arttırdıklarını söyledi.

İhtiyaç sahibi, bakıma muhtaç engelliler için evde bakım ödemesi yapmaya başladıklarını, özel rehabilitasyon bakım merkezlerinden yararlanan engelliler için 2 net asgari ücret tutarında ödeme yaptıklarını anlatan Yıldırım, ağır engelli vatandaşların evde bakım desteği olarak asgari ücretin üçte ikisi kadar para ödediklerini bildirdi.

500 bin ağır engelliye evde bakım ödemesi

Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti:

"2017 yılında 500 bin ağır engelliye evde bakım ödemesi olarak toplam 6 katrilyon ödeme yaptık, helali hoş olsun. Yine bir milyon 300 bin yaşlı ve engelliye 5 katrilyon 300 trilyon tutarında kaynak aktardık. Ocak 2018 itibarıyla 510 bin engelli vatandaşımız evde bakım hizmetinden yararlanıyor. 2010 yılında ilk kez evde sağlık hizmeti de vermeye başladık. 2017 sonu itibarıyla evde sağlık hizmetinden yararlanan engelli sayısı 856 bini buldu. 204 özel bakım merkezinde kalan 15 bin engellimizin bakım ücretini de devlet veriyor. Engellilerin toplumun içine rahatça katılması için birçok uygulamalar gerçekleştirdik. Sağlık hizmetlerinin sunulduğu iç dış mekanların engellilere, onların araçlarına uygun hale gelmesini sağladık. Böylece dışarıda hastanelerde engellilerin rahat hareket etmelerini sağladık."

Başbakan Yıldırım, AK Parti bünyesinde Engelli Koordinasyon Merkezi kurduklarını, böylece engelli vatandaşlarla kolay iletişim kurma imkanı bulduklarını aktardı. 

Engelliler destek programını hayata geçirdiklerine, 40 ilimizde 265 projeyi desteklediklerine dikkati çeken Binali Yıldırım, "Böylece 1,5 milyon engelliye ulaştık. 5 bin camimizi engellilerin de erişebileceği hale getirdik. Ulaşımda iletişimde hayatın her yerinde 'ben de varım' diyerek engellileri topluma entegre ettik. Engelli kardeşlerimizin belediyeler ve toplu ulaşım araçlarına ücretsiz olarak binmelerini sağladık. Şehirlerarası yolcu ulaşımında indirimli, demiryollarında ücretsiz veya indirimli, Türk Hava Yollarında seyahat imkanı getirdik. Bu sayede 1 milyon engelli 6 milyon yaşlı kardeşimiz indirimli ücretsiz seyahat hakkından yararlanıyor." bilgisini verdi. 

"Eğitimde de engelleri kaldırdık"

AK Parti iktidarından önce engellilerin eğitime katılımının da büyük bir mesele olduğunu, hükümet olarak eğitimde de engelleri kaldırdıklarının altını çizen Yıldırım, buna ilişkin düzenlemeler yaptıklarını, onların bütünleştirilmiş ortamlarda ve engelli olmayanlarla eşit şartlarda eğitim almalarını sağladıklarını söyledi.

Bu hizmetten yararlanan öğrenci sayısının 2001-2002 eğitim yılında 53 bin iken 2016-207'de 6 kat artarak 333 bin 600'e çıktığını belirten Başbakan Yıldırım, zorunlu eğitim çağındaki özel eğitime ihtiyacı olan gençlere evde veya hastanede eğitim imkanı sağladıklarını kaydetti.

95 bin engelli öğrenci ücretsiz taşındı

Geçen eğitim döneminde 95 bin 543 engelli öğrencinin okullarına ücretsiz taşındığını aktaran Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

"Gördüğünüz gibi hizmetlerimiz say say bitmiyor. Biraz sonra şampiyonların o güzel gösterilerini hep beraber izleyeceğiz. Onlar başardılar. 24 Haziran'da biz de başaracak mıyız? Milletin adamını Recep Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanı seçecek miyiz? Cumhur İttifakı'nı, AK Parti'yi, 2 tane İzmir'de engelli milletvekili adayımız var, onları da seçip Meclise gönderecek miyiz? Değerli kardeşlerim, her şey daha güzel olacak, yarınımız bugünümüzden çok daha güzel olacak. Çünkü söz AK Parti sözüdür, söz Recep Tayyip Erdoğan'ın sözüdür, söz Binali Yıldırım sözüdür. Hiç merak etmeyin, hep beraber el ele kardeşçe daha büyük hedeflere aynen bu özel sporcularımız gibi durmak yok."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.