Kamp dışında kalan Suriyelilere yönelik hizmetler çok yetersiz

Kamp dışında kalan Suriyelilere yönelik hizmetler çok yetersiz

Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, kamplara başvurmayan veya kabul edilmeyen Suriyeli sığınmacıların, oldukça sağlıksız koşullarda yaşadıklarından dolayı bulaşıcı ve salgın hastalık riski taşıdıklarını söyledi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yönetim Kurulu Dr. İsmail Bulca, Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, Oda Sekreteri Dr. Ahmet Suntur ve Adana Ticaret Odası Ali Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Yaşar Ulutaş, Suriyeli sığınmacıların kaldığı çadırları gezerek sağlık sorunlarıyla ilgili notlar aldı.

Yüreğir 19 Mayıs Mahallesi civarında çamurların içerisine kurulmuş çadırlarda yaşamaya çalışan Suriyeli sığınmacılarla tercüman aracılığı ile konuşan Ali İhsan Ökten, ”Suriyeli sığınmacıların en çok dile getirdikleri sağlık sorunu. Değişik nedenlerle kayıt yaptırmayan sığınmacı sayısı oldukça yüksek. Savaşa bağlı çöken sağlık hizmeti nedeniyle uzun süredir sağlık hizmetinden yararlanamayan bu kişiler sınır illeri başta olmak üzere tüm ülkede çok boyutlu sağlık sorunlarıyla karşı karşıya. Bunun önemsenmediğini görüyoruz. Dil sorunu nedeniyle sığınmacılar, başta sağlık olmak üzere kamu hizmetlerine erişimleri, beslenme, barınma, eğitimin sürdürülmesi, iş bulma, sosyal yaşam ile ilgili ciddi sıkıntılar çekiyor.”

Barınma koşullarının oldukça sağlıksız olduğu çadırlarda birkaç ailenin bir arada kaldığını ifade eden Ökten, “Enerji olmadığı için hiçbir elektrikli cihaz kullanılamıyor. Isınmak için yakacak bulamıyorlar. Beslenme önemli bir başka sorun olarak karşımıza çıkıyor. Mutfak araç ve gereçlerdeki sıkıntı bir yana pişirilecek besin maddesine erişimle ilgili sorular var.“ diye konuştu.

Koruyucu hizmetlerle ilgili sorunun çok ciddi boyutta olduğu vurgulayan Dr. Ökten, “Gebe, bebek ve çocuk izlemleri hiç yapılmayan ya da kesintiye uğrayan, aşıları vurulmayan ya da eksik olan çok sayıda sığınmacı var. Bunların yaşam koşulları ve sağlık hizmetlerine erişimle ilgili sorunları bulaşıcı hastalıklar ve salgın hastalıklar açısından büyük risk taşımaktadır. Başta kızamık olmak üzere, şark çıbanı, ASYE, gastroenteritler, sıtma olmak üzere çocuk felci gibi eradike edilen hastalıkların görülme tehdidi var. Geçen yıl görülen kızamık salgını, sıtma ve şark çıbanı olguları haberci niteliğindedir. Hizmetlerin daha çok kamplarda kalan sığınmacılara odaklandığı, kamp dışında kalan sığınmacılara ise ilginin yetersiz kaldığı saptanmıştır. Sağlık yönetiminden sorumlu kurumların (Halk Sağlığı Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezi) konu hakkında kapsamlı, koordineli bir çalışmasının olması gerekmektedir.” diye konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.