Kalp ve damar hastaları, mevsim geçişlerinde dikkatli olmalı

Kalp ve damar hastaları, mevsim geçişlerinde dikkatli olmalı

Kalp damar hastalıkları nedeniyle dünyada her yıl 17.5 milyon kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi..

Açıklamada ülkemizde ise bir yılda yaklaşık 200 bin kişi bu rahatsızlıklar nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi. Uzmanlar, sağlıklı kişilerin bile etkilenebildiği mevsim geçişlerinde özellikle kalp ve damar hastalığı olanların, çok dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulundu. 
 
Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azmi Özler, '29 Eylül Dünya Kalp Günü' öncesinde soğuk havalarda kalp sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi. Kalbin baş düşmanının yanlış yemek tercihleri olduğunu aktaran Özler, “Uzun ve güneşli yaz günlerinin yerini yavaş yavaş, yağmurlu ve soğuk günlere bırakması ile hareket ve aktivitelerde azalmalar söz konusu olabilmektedir. Bu da beslenmesine dikkat etmeyen kişilerin kilo almasına sebep olur. Kalp sağlığı için öncelikle beslenme düzeninde bir ayarlama yapılması gerekir. Fazla kalorili ve ağır yemeklerin kalbin baş düşmanı olduğu unutulmamalıdır. Sağlıklı besinlerle oluşan ana öğünleri atlamadan, hazmı kolay yiyecekler tercih edilmelidir. Aşırı yağlı, hazmı zor ve hamur işi yiyeceklerden uzak durulmalı veya miktarlarına dikkat edilmelidir.” dedi. 
 
'SOĞUK HAVA KALBİ DİREK ETKİLİYOR'
 
Soğuk havanın kalp üzerine direkt etkisi olduğu için soğuk havalardan korunmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Azmi Özler şunları dile getirdi: “Daha önceden kalp hastalığı olduğunu bilmeyen bazı kişilerde bazen soğuk havanın etkisi ile göğüs ağrıları olabilir. Tüm bu ağrılar soğuk havanın spazm etkisinden kaynaklanmaktadır. Soğuk havaya ellerinizi tuttuğunuzda el damarlarının büzüldüğünü görebilirsiniz. Kalp damarları da soğuk havalarda bu şekilde büzülmektedir.”
 
Kalp krizi riskinin soğuk havalarda 3 kat artığını söyleyen Prof. Özler, “Kalp krizlerinin soğuk havalarda daha sık görülmektedir. Kalp krizlerinin kış aylarında iki üç kat daha fazla olduğu ve yaz aylarına göre daha ölümcül olduğu gözlemlenmektedir. Her ne kadar yaz aylarında kalp hastalıklarının arttığına dair bir inanış varsa da yapılan araştırmalar özellikle kış aylarında kalp krizi tehdidinin daha fazla olduğunu göstermiştir.” diye konuştu. 
 
'ENFEKSİYON SALGINLARI KALBİ ETKİLİYOR'
 
Enfeksiyon salgınlarının kalbi etkilediğini belirten Prof. Özler, “Havaların soğuması kalp hastaları ve kalp hastalığını bilmeyen hastalar için önemli bir dönemdir. Bu soğuk havalarda enfeksiyon salgınları kalbi etkileyebilir. Ayrıca tansiyon hastaları çok dikkatli olmalıdır. Soğuk havaların damarlarda büzülmeye yol açması nedeniyle tansiyon yükselmeleri ortaya çıkabilir. Bu sebepten bilinen veya bilinmeyen kalp hastalığı olanlar tarafından korumasız giysilerle sokağa çıkıldığında direkt olarak kalp bölgesine gelen soğuk hava, kalp damarlarında büzülmeye yol açarak kalp ağrılarına veya kalp krizine yol açabilir. Birçok kalp hastalığının karlı bir kış günü evinin önündeki karları kürekle atmaya çalışırken yapılan eforla ortaya çıktığı unutulmamalıdır.” şeklinde koştu. 
 
Kalp hastalarının grip aşısı olabileceği bilir diyen Prof. Dr. Azmi Özler, “Soğuk havaların yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladığı bu dönemde kalp hastaları grip aşılarını yaptırabilir. Yine Pnömokok aşısının yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir. Hava değişikliklerine karşın korumalı giysileri tercih etmeleri, insan yoğunluğunun fazla olabileceği alışveriş merkezlerinden uzak durmaları kalbi dolaylı yoldan etkileyen grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için önemlidir.” dedi.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.