Kalp pili taşıyanlar manyetik alanlardan uzak dursun!

Kalp pili taşıyanlar manyetik alanlardan uzak dursun!

Kalp pili taşıyanlar manyetik alanlardan uzak dursun!

Medical Park Samsun Tıp Merkezi, Kardiyoloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Recep Asiltürk, kalp pili taşıyan kimselerin yüksek manyetik alana sahip araçların, delme cihazları, yüksek gerilim hatları, baz istasyonları, elektrikli kaynak makineleri ve kuvvetli manyetik alan kullanan MR makineleri gibi araçlardan uzak durmalarını tavsiye etti.

Dr. Asiltürk, "Kalp pilleri, kalbin ritmini oluşturan ve düzenleyen elektronik cihazlardır. İlk çıkış amacı kalbin yavaş atması sonucu gelişen rahatsızlıkları tedavi amacını taşırken son yıllarda ritim bozukluklarında ve kalp yetmezliğinde de kullanılmaya başlanmıştır." diye konuştu. Kalıcı ve geçici kalp pilleri hakkında da bilgi veren Uzm. Dr. Recep Asiltürk, "Kalıcı kalp pilleri kalbin çalışmasını sürekli hissederek ihtiyaç halinde, kalp hızı düştüğü zaman devreye girerler. Böylelikle hastanın kalp hızı yavaşlamasından dolayı bayılma, fenalık, baş dönmesi, nefes darlığı gibi yakınmalar ortadan kalkar ve hastanın günlük yaşamı da düzelir. Geçici kalp pilleri acil durumlarda veya anormal kalp ritmi altında yatan nedenin düzeleceği bekleniyorsa kullanılır. Ayrıca kalıcı kalp pili yerleştirilinceye kadar yeterli kalp hızını sağlamak için de kullanılır. Geçici kalp pili uygulaması kalp krizi hastalarında, taşikardisi olan hastalarda, açık kalp cerrahisi sonrası ve diğer durumlarda da gerekebilir. Geçici kalp pillerinde jeneratör oldukça büyüktür ve vücut dışındadır. Kalp ile bağlantısını elektrod sağlar. Geçici olduğu için uzun süre bırakılmaz. Olayın kalıcı olduğu düşünülüyorsa çıkarılarak kalıcı kalp pili takılır. Genelde 30-60 dakika süren bir işlemdir." şeklinde konuştu.

İşlemden sonra 48-72 saat kalp pilinin takılı olduğu taraftaki omuzla ve kolla ani hareketler yapılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Asiltürk "İşlemden sonra yaklaşık bir hafta içinde yara yeri iyileşir. Ameliyattan hemen sonra yara yerinde hafif kızarıklık, hafif şişlik ve morluk olabilir; bu durum bir-iki hafta içerisinde geçer. Yara yerinizde akıntı, şiddetli ağrı ve duyarlılık, giderek artan şişme ve kızarıklık gelişirse doktorunuza haber veriniz. Genellikle birinci haftanın sonunda banyo yapmanızda bir sakınca yoktur, yine de bu konuyu doktorunuza sormanızda yarar vardır." diye konuştu.

CEP TELEFONLARINA DA DİKKAT

Kalp pillerinin evdeki elektronik eşyalardan genellikle etkilenmediğini ve kalp pili taşıyan kişilerin bunları rahatça kullanabileceğini ifade eden Asiltürk, "Cep telefonu ve mağaza girişlerindeki metal detektörleri gibi manyetik alana sahip araçların kalp pillerini etkilemeleri olasıdır. Cep telefonu ile konuşması gereken hastalar, telefonlarını, kalp pilinin vücuda takıldığı tarafın ters tarafındaki kulaklarında tutmalı ve vücudun ters tarafındaki bir cepte taşımalıdırlar." dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.