Kalp krizine ilk müdahale nasıl olmalı?

Kalp krizine ilk müdahale nasıl olmalı?

Kardiyoloji Uzmanı Doktor Adil Orman, kalp krizi geçiren kişinin, sağlık ekibi beklenirken, ilk anda yere uzatılması gerektiğini ve varsa bebek aspirini verilmesinde fayda olduğunu söyledi.

Kardiyoloji Uzmanı Doktor Adil Orman, kalp krizinin nasıl olduğu ve ne tür müdahalede bulunması gerektiği konusunda bilgiler verdi. Dr. Orman, kalp krizi geçiren hastanın göğüs bölümünde yoğun bir ağırlık hissettiğini ifade etti. Dr. Orman, "Bunun dışında soğuk soğuk terlemeye ve biraz da yüzü solmaya başlar. Hasta, bu şikayetleri gördüğü zaman ilk etapta düz bir yere uzanıp, elde varsa bir tane bebek aspirini dediğimiz aspirini dil altına alıp çiğneyebilir veya yutabilir. Vakit kaybetmeden de sağlık kuruluşlarından yardım çağrılmalıdır" dedi.
 
Şeker ve tansiyon hastaları ile daha önce ailelerinde erken yaşta kalp krizi geçiren ailelerin evlerinde bebek aspirini bulunmasında fayda olduğunu dile getiren Dr. Orman, "Kalp krizi kandaki pulcukların bir birine yapışıp pıhtı oluşturarak damarın tıkamasından kaynaklanıyor. Aspirinin de kanı sulandırdığı için bunu önleme etkisi olabiliyor. Bu yıllardan beri bilinen bir durumdur. Bizim dikkat etmemiz gereken baş ağrısı veya benzer durumlar için kullanılan büyük aspirinden değil, 100 miligramlık halk arasında bebek aspirini denilenden bahsediyoruz. Büyük aspirin kalp krizinin etkisini daha da arttırır o yüzden buna dikkat etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.