Kalp krizinde acil müdahale nasıl olmalı?

Kalp krizinde acil müdahale nasıl olmalı?

Kalp krizi belirtileri olduğunu düşünüyorsanız hemen 112 yi arayın Kalp krizi geldiğinde tıbbi tedavi almakta ne kadar gecikirseniz kalp kası o kadar hasar görecektir.

Derhal 112 aranmalıdır. Çünkü her geçen dakika o kişinin yaşama şansı yüzde 10 azalır. Krizden 3 dakika sonra kişinin beyin ölümü, 6 dakika sonra ağır beyin hasarı başlarken, 12 dakika müdahale edilmezse kişinin ölümü gerçekleşir. Bu durumda 112’yi aramak çok önemli, 112 yoldayken de temel yaşam desteği uygulamak gerekiyor. Bu noktada yaşam zincirinin ikinci aşaması olan kalp masajı uygulanmalıdır. Üçüncü aşama olarak ise elektroşok cihazları kullanılıyor. Bu cihazlar artık her vatandaşın kullanacağı şekilde basite indirgenmiş durumda, bunun için özel cihazlar geliştirildi.
 
BİR KİŞİ YANINIZDA KALP KRİZİ GEÇİRİYORSA...
 
- İlk yardım deneyiminiz yoksa kalp krizi geçiren birine müdahale etmeyin, başka hastalara veya kendinize ait kalp ilaçlarını vermeyin.
- Hemen 112'yi arayın, ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın.
- Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın.
- Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın.
- Üzerindeki sıkı kıyafetleri gevşetin, varsa kravatını çözün. Ve önemli olanın, hastayı bir hastaneye götürmek olduğunu unutmayın.
 
İlk basamak: Göğüs ağrısı gelir gelmez 112 yi arayın. Ambulans personeli, kalp krizini hastaneye giderken yolda tedavi etmeye başlar ve kalp krizinden doğabilecek bazı komplikasyonları engeller.
 
İkinci basamak: Dinlenin. Vücut çalışıyorsa kalp daha zor kan pompalar ve bu daha fazla hasara yol açar.
 
Tıbbi Tedavi
Kalp krizini daha çabuk teşhis ve müdahale etmek için hastanelerin tedavi planları vardır. Yönetmelik, hastanın Acil Servis e gelmesinden sonraki 10 dakika içinde EKG yapılması gerektiğini söyler. EKG yapılırken pek çok şey yapılacaktır. Hemşireler damar yolu açıp göğse monitör ve oksijen bağlarken doktor hastanın sağlık geçmişini öğrenir ve hastayı muayene eder. Kalp kasına kan gitmesi için ilaç verilir.

 

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.