Kalça çıkığına karşı muayene şart

Kalça çıkığına karşı muayene şart

Bebeklerde görülen kalça çıkığı genellikle doğumu izleyen haftalarda ortaya çıkıyor. Hastalığa karşı bebeklerin en kısa sürede muayene edilmesi gerekiyor.

Türkiye'de yeni doğan her 200 bebekten 3'ünde gelişimsel kalça çıkığı veya çıkığa meyil görüldüğünü söylen Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Üzel, bebeklerde görülen kalça çıkığının genellikle doğumu izleyen haftalarda ortaya çıktığını belirtti. Söz konusu hastalığa karşı bebeklerin en kısa sürede muayene edilmesi gerektiğini vurgulayan Üzel, bebeğin büyümesiyle kalça gelişiminin geri kalabileceğine işaret etti. 

Eklem gelişim bozukluğunun önemli bir problem olduğunu vurgulayan Üzel, sorunun erken tanı yapılamadığı için genç yaşta ağrı ve kireçlenmelere neden olabildiğini kaydetti. Gelişimsel kalça çıkığının, Türkiye'nin önemli sağlık problemlerinden biri olduğuna işaret eden Üzel, "Araştırmalara göre, ülkemizde ortalama 200 bebekten 3'ünde gelişimsel kalça çıkığı veya çıkığa meyil görülmektedir. Bu oran dünya ortalamasının üstündedir. Bu hastalık, anne ve babadan gelen kalıtsal özellikler yanında yanlış geleneksel uygulamalardan kaynaklanmaktadır" diye konuştu. 
 Erken tanı mümkün
Üzel, kalça çıkığının nedeninin tam olarak belirlenemediğini söyledi. Bu hastalığın; ailelerin ilk çocuklarında, kızlarda, ailesinde kalça çıkığı olanlarda, çoklu doğumlarda, hamilelik sırasında su azalması saptananlarda ve iri doğanlarda daha sık rastlandığını belirten Üzel, boyun ve ayak eğriliği gibi diğer kas iskelet sistemi hastalıkları olanlarda gelişimsel kalça çıkığı olasılığının biraz daha yüksek olduğunu vurguladı.
Kalça çıkığında erken tanının önemine dikkati çeken Üzel, şöyle konuştu: "Her bebek, kalça çıkığı açısından doğumu izleyen en kısa sürede ilgili çocuk hastalıkları veya ortopedi uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Sadece klinik muayene ile çıkık kalçaların önemli bir kısmı gözden kaçabilmektedir. Tanı amacıyla çekilen röntgen filmlerinden genellikle ilk 6 ayda kısmi bilgi alınabilmekte, bu nedenle kesin tanıya ulaşılamamaktadır.

Kalça çıkığının önlenmesi

Günümüzde ultrasonografiyle bebek doğduğu andan itibaren kalça çıkığı ve gelişim geriliği tanısı konabilmektedir. Böylece kalça çıkığında tedaviye hemen başlama imkanı doğmaktadır."
Gelişim geriliği probleminde kalçaların normal sınırlara ulaşıncaya kadar izlendiğini ve gerektiğinde tedavi uygulandığını ifade eden Üzel, "Özellikle riskli bebekler ilk 45 gün içinde mutlaka ultrasonografiyle muayene edilmelidir. Diğer yeni doğanların ilk 90 gün içinde ultrasonografi ile muayene edilmeleri önerilmektedir" diye konuştu.
Üzel, gelişimsel kalça çıkığının önlenmesinin, toplumun her basamağının bu konuda eğitilmesi ve bilginin davranışlara yansımasıyla mümkün olacağını sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.