Kalça çıkığı, kız çocuklarında daha fazla görülüyor

Kalça çıkığı, kız çocuklarında daha fazla görülüyor

Ortopedi uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, gelişimsel kalça çıkığının güncelliğini halen koruyan önemli ortopedik sorunlardan birisi olduğunu belirterek, "Gelişimsel kalça çıkığının erken teşhis konulup uygun tedavisi yapılmadığında sakatlıklara neden olabil

Bu sakatlıklar hem kişide hem de toplumda psikolojik ve ekonomik sorunlar meydana getirir. Gelişimsel kalça çıkığı, kız çocuklarında erkeklere oranla daha sık görülür. Hastalığın toplumda görülme oranı yüzde 1,4'dür. Yılda yaklaşık 1,3 milyon çocuğun doğduğu ülkemizde yılda 15 bin kalça çıkıklı bebek bulunmaktadır." dedi.
 
Doruk Sağlık Grubu Ortopedi uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz gelişimsel kalça çıkığı ile ilgili şunları söyledi:
 
* Bu hastalıkta kalça ekleminde çıkık vardır.
 
* Çıkık doğum esnasında bulunabildiği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Asıl sebep tam olarak bilinmemekle birlikte ligamentöz laksite genetik ve hormonal faktörlere, rahim içi ters pozisyona ve başka bazı çevresel faktörlere bağlıdır.
 
* Anne veya babada kalça çıkığı varsa çocuklarında kalça çıkığı görülme oranı yüksektir.
 
* Aynı zamanda yakın akraba evliliklerinden doğan bebeklerde gelişimsel kalça çıkığı bulunma riski yüksektir.
 
* Makadi yolla doğan, zor doğan ve ayaklarında doğuştan sakatlık bulunan bebeklerde, ikiz bebeklerde kalça çıkığı bulunma oranı yüksektir.
 
* Gelişimsel kalça çıkığı kız çocuklarında erkeklere oranla daha sık görülür.
 
* Hastalığın toplumda görülme oranı yüzde 1,4'dür.
 
* Yılda yaklaşık 1,3 milyon çocuğun doğduğu ülkemizde yılda 15 bin kalça çıkıklı bebek bulunmaktadır.
 
* Tedavi edilmediğinde sakatlıklara neden olması ve erken dönemlerde uygulanan tedavilerden iyi, yüz güldürücü neticeler alınması nedeniyle erken teşhis ve tedavisi son derece önemlidir. Bu nedenle ailelerin özellikle risk gurubunda bulunan bebeklerini gecikmeden sağlık kontrolünden geçirmeleri gerekir.
 
Hastalığın belirtilerini "Yürüme öncesi, bacak büklümlerinin sayıca ve derinlikçe eşit olmaması, bacakların yanlara açılmasının sınırlı oluşu, bükülmüş olan dizlerin aynı seviyede bulunmaması, bacakta kısalığın bulunması olarak sayabiliriz. Yürüme sonrası döneminde ise çocuğun yürümesinin gecikmesi, yürümede aksama ve bacakta kısalığın bulunuşu" şeklinde açıklayan Açıkgöz, şöyle devam etti: "Gelişimsel kalça çıkığı hastalığının tedavisinde bandaj tatbiki, çeşitli cihaz ve atellerin uygulanması, alçılamalar ve çeşitli ameliyat metodları kullanılmaktadır.
 
Ülkemizde gerek yakın akraba evliliklerinin sıklığı ve gerekse kundak kullanma alışkanlığının hala süregelmesi hastalığın yüksek oranda görülmesine sebep olmaktadır. Geleneksel kundak kullanma hastalığın yüksek oranda görülmesindeki asıl faktörlerden birisidir. Tanıdaki gecikmeler de buna eklenince bebekler ameliyatsız tedavi dönemini yitirebilmektedirler. Ailelere bebeklerini kundak yapmamalarını, gelişimsel kalça çıkığı hastalığında erken dönemlerde uygulanan tedaviler ile iyi neticelerin alınması nedeniyle eğer hastalık teşhis edilirse tedavisine başlanması hususunda gecikmemeleri ve ihmalde bulunmamaları önerilir."
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.