Kalbinizi sıcak tutun

Kalbinizi sıcak tutun

Uzmanlar uyardı. Soğuk hava kalp krizi riskini arttırıyor, kış döneminde daha dikkatli olunması gerekiyor

Amasya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Turgay Burucu, kronik kalp hastalarının kış döneminde daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.  Yrd. Doç. Dr. Turgay Burucu, soğuk hava ve kalp hastalıkları ilişkisini değerlendirdi. Soğuk havaların kalp krizi riskini arttırdığını bunun için kronik kalp hastalarının kış döneminde daha dikkatli olması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Turgay Burucu, “Soğuk havalarda kalbi besleyen damarların vazokonstriksiyon dediğimiz büzüşme olmaktadır. Soğuk havalarda vücut ısısının korunması için kalp daha fazla kan pompalamakta ve sonuç olarak daha fazla oksijen ihtiyacı göstermektedir. Bu durum tansiyonu yükseltmekte ve kalp krizi riskini arttırmaktadır” dedi. Kalp hastalığı olan çocuk ve yaşlı hastaların soğuğa karşı daha duyarlı olduklarını vurgulayan Turgay Burucu, “Kış aylarında koruyucu önlemler almak kalp hastaları için önemlidir. Kış aylarında yapılacak olan spor faaliyetleri açık havada özellikle hava sıcaklığının düşük hissedildiği sabah ve akşam saatleri dışında hava sıcaklığının yükseldiği öğle saatlerinde yapılmasına dikkat edilmelidir. Mümkünse kapalı ortamlarda spor yapılmalıdır. Spor önerisi ağır egzersizler olmayıp düz yolda yürüyüş şeklinde olmalıdır” diye konuştu. 


Soğuk havalarda vücut ısısını korumak için sıkı giyinmek gerektiğine değinen Burucu, “Vücudun göğüs, eller ve baş kısmı soğuktan korunmalıdır. Çünkü ısı kaybı en çok bu bölgelerden oluşur. Rüzgarlı soğuk günlerde daha çok ısı kaybı olacağından bugünler daha dikkatli olunmalıdır. Grip ve solunum yolu enfeksiyonları soğuk havalarda artmaktadır. Enfeksiyon kalbin normal fonksiyonunu bozar ve kalp hastaları için risk oluşturur. Kronik kalp hastaları enfeksiyondan korunma amaçlı grip aşısı yaptırmalıdır” şeklinde konuştu. 
 Kış aylarında sigara içimi, ağır ve yağ oranı yüksek yemek ve aşırı kahve içimi gibi kalp hızını ve tansiyon yükseltici alışkanlıklardan uzak durulmasını öneren Doç. Dr. Burucu, şunları söyledi: “Bol meyve yemek ve sıvı alımına dikkat edilmelidir. Kronik kalp hastaları kış döneminde daha dikkatli olmalıdır. Önerileri dikkate alarak ilaçlarını düzenli kullanmalıdır.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.