Kalbin baş düşmanları

Kalbin baş düşmanları

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Aydın, Türkiye ve dünyada ölümlerin birinci nedeni olan kalp damar hastalıklarından korunmak için küçük fakat hayati öneme sahip önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Tüm önlemlere rağmen bazen yaş ve genetik faktörlere bağlı olarak hastalığın ciddi tehlikeler oluşturabildiğini aktaran Aydın, 'Stres, dengesiz beslenme, sigara ve alkol tüketimi gibi nedenler bu oranı her geçen gün arttırıyor." dedi.

Kalp damar hastalıklarının tanısında miyokart sintigrafisi, koroner anjiyografi tetkikinin önemli yer tuttuğunu aktaran Aydın, kalp damar hastalıklarından korunmak için sağlıklı bir yaşam tarzı ile risk faktörlerinin azaltılmasının mümkün olduğunu belirtti.

Dr. Aydın, genetik faktörler, yaş ve cinsiyet dışında kalp damar hastalıklarının önlenebileceğini ifade etti. Dr. Aydın, şunları söyledi: "Kalp damar hastalıklarından korunmanın en basit yöntemi sağlıklı bir yaşam tarzıdır. Bunun için şu önlemler alınmalı; Stresten kesinlikle uzak durun. Sigara ve alkolü bırakın. Günlük egzersizlerinizi aksatmayın. Günde en az yarım saat tempolu yürüyüşe özen gösterin. Kolesterol seviyenizi kontrol altında tutun. Fazla kilolarınızdan kurtulun, beden kitle endeksinin 19–25 arasında bir değer olmasına dikkat edin. Yağlı yiyeceklerden, kafeinli içeceklerden uzak durun. Tuzu sınırlayın, şeker kullanmayın. Sağlıklı bir kalp için sebze, meyve gibi potasyumdan zengin gıdaları ve tahıl, kuru baklagil tüketiminizi artırın. Kırmızı et yerine beyaz eti tercih edin, özellikle de bol balık tüketin."

Aydın, 40 yaş ve üzerindeki herkesin yılda en az bir kez kolesterol, kan şekeri ve kan basıncı ölçümü yaptırması gerektiğini sözlerine ekledi.

Cihan