Kainatın yok olmasını engelleyen salıncak

Kainatın yok olmasını engelleyen salıncak

Cenab-ı Hak öyle bir sistem yaratmış ki

Kainatın sürekli ve artan bir hızda genişlemesinin sebebi olarak gösterilen karanlık enerjiye dair yeni bir keşif yapıldı. Buna göre karanlık enerji evreni yok edecek kadar büyük olmasına rağmen, salıncak gibi bir aşağı bir yukarı salındığı için kainat yerinde duruyor.

İçinde bulunduğumuz evren sürekli olarak genişliyor. Bu genişlemenin artan bir hızda olması ise bilim insanlarının aklını en çok kurcalayan konulardan biri. Bu olguya getirilen açıklamalar içinde en yaygın kabul göreni, hızlanmayı sağlayan bir ‘karanlık enerjinin’ varlığı. Yapılan hesaplamalara göre, gözlenebilir evrenin yaklaşık yüzde 68’i karanlık enerji, yüzde 27’si karanlık madde ve yüzde beşi gezegenler ve yıldızlar gibi sıradan maddeden oluşuyor. Karanlık madde ve karanlık enerjinin adları, ne olduklarının tam olarak bilinememesinden geliyor. Karanlık enerji tezi tam olarak anlaşılamadığı gibi sorunsuz da değil. Zira kuantum fizikçileri, yaptıkları hesaplamalara göre karanlık enerjinin evreni yok edecek denli büyük olması gerektiğini belirtiyor.

Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden üç bilim insanı, Prof. William Unruh ile doktora öğrencileri Zen Zhu ve Qingdi Wang, bu soruna yeni bir yaklaşım getirdi. “Kuantum teorisini değiştirmek yerine daha iyi anlamalıyız” diyen bilim insanları, yaptıkları hesaplamalarda uzay boşluğundaki dalgalanmaların salıncak prensibiyle çalıştığı sonucuna vardı. “Karanlık enerji tıpkı salıncakta sallanan çocuklar gibi. Onları iten bir şey olmasa da sürekli hızlanıyorlar. Ancak ileri ve geri hareketin hızları birbirini dengeliyor. Böylece evreni yok edecek büyüklükte bir enerji açığa çıkmıyor” diye konuştu. Karar

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.