'Kainat eczanesinden' kayısı çekirdeği kanser hücrelerini öldürüyor

'Kainat eczanesinden' kayısı çekirdeği kanser hücrelerini öldürüyor

Acı kayısı çekirdeği ve amigdalinin kanserli hücreleri öldürdüğü ve sağlıklı hücreleri yenilediğinin ortaya çıkması üzerine kayısı çekirdeğine talep arttı.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı tarafından geçtiğimiz günlerde deney hayvanları üzerinde yapılan araştırmada, acı kayısı çekirdeği ve amigdalinin kanserli hücreleri öldürdüğü ve sağlıklı hücreleri yenilediğinin ortaya çıkması üzerine kayısı çekirdeğine talep arttı.

Malatya Eski Şıra Pazarı’nda esnaflar kansere iyi geldiği söylenen çekirdeğe oluşan talebin iç piyasada yetersiz olduğunu belirterek, tanıtım noktasındaki eksikliğe vurgu yaptılar. Kayısıcı esnafı Ahmet Türkoğlu, yaptığı açıklamada kayısı çekirdeğinin içeriğindeki B17 sayesinde kansere karşı etkin olduğunu belirterek, çekirdeğin daha iyi tanıtılması gerektiğini belirtti.

Çekirdek birçok ilacın yapımında kullanılıyor

Malatya’nın en önemli geçim kaynağı olan kayısının hem içiyle hem de dışıyla tam bir şifa kaynağı olduğunu belirten Türkoğlu, “Malatyamız kayısıyı tanıtma ve kalitesini arttırma konusunda biraz eksik ne yazık ki. Kayısı çekirdeğinin kansere karşı etkin olduğu bilimsel olarak kanıtlanmasına rağmen, biz hale bu ürünü pazarlama ve tanıtma noktasında istenilen yerde değiliz. Bildiği gibi çekirdek birçok ilacın yapımında kullanılıyor. Geçtiğimiz dönemlerde bilim insanlarımızın yaptığı araştırma sonucu çekirdeğin içeriğindeki B17 sayesinde kansere karşı iyi geldiği ortaya çıktı. Pakistan’da yaşayan Hunza Türklerinin uzun yaşamasının nedenleri üzerine yapılan bir araştırmada anlaşıldı ki buradaki insanlar kayısı çekirdeğini aşırı tüketiyorlarmış. Biz kayısının ve çekirdeğinin daha iyi tanıtılmasını istiyoruz” dedi. AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.