Kâğıt kesiği neden çok acıtır?

Kâğıt kesiği neden çok acıtır?

Kâğıtla az çok haşır neşir olan herkes bilir kâğıt kesiğinin çok acıttığını. İşte açıklaması

Risale Haber-Haber Merkezi

Dermatolog Dr. Hayley Goldbach'a göre sorunun kaynağı sinir uçlarıdır. Acıyı algılayan sinir uçlarının en çok bulunduğu yerlerden biri parmak uçlarıdır. Yüz ve genital bölgesi de acıya karşı hassastır. Vücudun başka yerlerindeki herhangi bir kesik de can sıkıcı olmakla birlikte, acının şiddeti bu hassas bölgelerdeki kadar yoğun değildir.

Bunu kanıtlayacak basit bir deney yapılabilir. Kağıt tutturmak için kullanılan ataşlardan birini açıp U şeklinde katladıktan sonra yanağınıza, ellerinize ve sırtınıza batırmaya çalışın. El ve yüz gibi hassas bölgelerde iki uç birden hissedilir; ancak uçlar arasında belli bir aralık yok ise sırta batırıldığında tek noktada acı hissedilir. Bunun nedeni bu bölgede sinir uçlarının fazla yoğun olmamasıdır.

BBC'de yer alan habere göre kâğıt kenarı göze düzgün görünse de bıçaktan çok testere kenarına benzer. Yani elinizi kâğıt kestiğinde oluşan yara jilet kesiği gibi ince bir çizgi halinde değil, tırtıklıdır. Bu yara daha çok acı verdiği gibi, daha geç iyileşir.

Ayrıca kâğıt kesiği fazla derin olmaz; ama derinin üst tabakasını kesip içeriye girecek derinliktedir. Bu kesiklerin bu kadar can acıtmasının bir nedeni de budur. Derin kesik kanamaya yol açacak ve oluşan pıhtı yaranın kabuk bağlayarak dış mikroplardan uzak bir halde iyileşmesini sağlayacaktır.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.