Kafa nakli yapacak doktor ölüme 'soykırım' dedi

Kafa nakli yapacak doktor ölüme 'soykırım' dedi

Profesör Sergio Canavero: Artık kaderimizi elimize alacağımız yeni bir çağa girdik!

Canlı kafa nakli yapacağını iddia eden İtalyan Profesör Sergio Canavero, ahirete açılan ilk kapı ölümü bir soykırım olarak nitelendirdi. Allah'ın ismini zikretmeyen Canavero, "Doğa"nın insanlara "kurallarını dayattığını" söyledi. Canavero, "Doğduk, büyüdük, yaşlandık ve öldük. Milyonlarca yılda insan evrim geçirdi ve şu ana kadar 100 milyar insan öldü. Bu geniş çaplı bir soykırım" dedi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da basın toplantısı düzenleyen 'Turin Advanced Neuromodulation Group' Direktörü Profesör Canavero, Sputnik'te yer alan haberde Çin'de 18 saat süren bir operasyon sonucunda doktorların bir kadavranın kopuk başını omurga, sinirler ve kan damarları ile bağlamayı başardığını söyledi.

İngiliz The Telegraph gazetesinin aktardığına göre, Harbin Tıp Üniversitesi'nde yapılan operasyonun yaşayan insanlar üzerinde ilk kafa naklini gerçekleştirmeye çok yaklaştırdığını vurgulayan Canavero ilk deneyin 'yakında' yapılacağını açıkladı.

Çin'deki operasyonu yapan ekibin başında da geçen sene başarılı bir şekilde yaşayan bir maymun üzerinde ilk başarılı kafa naklini gerçekleştiren Çinli Doktor Xiaoping Ren'in olduğu açıklandı.

Ameliyatla ilgili ayrıntıların birkaç gün içinde açıklanacağını duyuran Prof. Canavero "İnsan kadavrası üzerindeki ilk kafa nakli yapıldı. Bir sonraki aşama beyin ölümü gerçekleşmiş organ bağışçıları üzerinde yapılacak kafa değişimi" dedi. Canavero "Bu da yakında gerçekleşecek resmi kafa nakli öncesindeki son adım" ifadelerini kullandı.

İLK KAFA NAKLİ OPERASYONU BİR ÇİNLİ ÜZERİNDE YAPILABİLİR

Canavero 2015'te iki yıl içinde ilk insan kafası nakli için hazır olduğunu duyurduğunda dünyayı şoke etmişti.

Spinal müsküler atrofi (SMA) hastası Rus bilgisayar bilimcisi Valeri Spiridonov ilk kafa nakli hastası olmak için gönüllü olan ilk kişi olduğunu duyursa da ekip ilk denemenin bir Çinli olmasında karar kılmıştı. 

Çünkü Çinli bir bağışçının bulunmasının daha yüksek bir ihtimal olduğu belirtilmişti. Prof. Canavero ayrıca 'çok sayıda' kişinin nakil için gönüllü olduğunu da söyledi.

Doğduk, büyüdük, yaşlandık ve öldük. Bu geniş çaplı bir soykırım

Canavero basın toplantısında şu ifadeleri kullandı: "Çok uzun zamandır doğa bize kurallarını dayattı. Doğduk, büyüdük, yaşlandık ve öldük. Milyonlarca yılda insan evrim geçirdi ve şu ana kadar 100 milyar insan öldü. Bu geniş çaplı bir soykırım. Artık kaderimizi elimize alacağımız yeni bir çağa girdik. Bu her şeyi değiştirecek. Sizi her boyutta değiştirecek. "Daha önce bilim insaları fare, köpek ve primatlar üzerinde yapılan deneylerle kafası farklı bir vücuda bağladıktan sonra motor işlevleri yeniden sağlamanın mümkün olduğunu keşfetmişti."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum