Kadirov, İsrail'de cami açtı

Kadirov, İsrail'de cami açtı

Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov, Kafkasya kökenlilerin yaşadığı Kudüs'e bağlı Ebu Guş semtinde yapımına 6 milyon dolar yardımda bulunduğu caminin açılışını yaptı.

Çeçen lider Kadirov, Osmanlı devleti zamanında Kafkasya'dan getirilerek Kudüs'e 10 kilometre uzaklıktaki Ebu Guş bölgesine yerleştirilen Çerkezleri ziyaret etti. Kadirov, ziyaret sırasında yapımına da yardımda bulunduğu Ebu Guş Merkez Camisi'nin açılışını yaptı. Açılış için cami önüne Çeçen ve Rus bayrakları asıldı.

Caminin açılışında bir konuşma yapan Kadirov, "Bu cami, Kafkasya'da, Çeçenistan'da bulunan kardeşlerinizin sizle olan bağlarının bir sembolüdür" dedi. Ebu Guş Belediye Başkanı İsa Cabar da yardımlarından ve açılışa katılmasından dolayı Kadirov'a teşekkür etti.

Daha sonra camiye girerek cemaatle öğle namazını kılan Çeçen lider, cami içini gezdikten sonra otelinde yapacağı basın toplantısını iptal ederek havaalanına hareket etti. Kadirov'un ayrılışı sırasında aracına binerken elinde tuttuğu küçük bir Rusya bayrağı dikkat çekti.

İç dekorasyonu Türkiye'den getirilen halı, ahşap doğrama ve mermerlerle yapılan ve 3,5 dönüm arazi üzerine oturtulan cami 10 milyon dolara mal oldu. Dört minareli cami büyük ölçüde Türk İslam mimarisinin özelliklerini taşıyor.

Kadirov 2008 yılında da Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye İstanbul'daki Sultanahmet Camii'nin bir kopyası olan Kadirov Camii'ni inşa ettirmişti.

Öte yandan Kadirov'un caminin yanı sıra Kudüs'teki Liberty Bell Park'a yapılan buz pateni pistinin inşasına da 1,2 milyon dolar yardımda bulunduğu açıklandı.

RAMAZAN KADİROV KİMDİR?

Kadirov, selefi Alu Alhanov'un ölümünün ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in desteğini alarak Çeçenistan'ın üçüncü devlet başkanı oldu. Devlet başkanı olmadan önce başbakanlık görevinde de bulundu. Birinci Rus-Çeçen Savaşı'nda babası Ahmet Kadirov'la beraber Ruslara karşı savaşan Ramazan Kadirov, İkinci Rus-Çeçen Savaşı'nda ise Ruslarla birlikte hareket etti. Kadirov'a, 2004 yılında Putin tarafından Rusya Federasyonu Kahramanlık Madalyası verildi.

Ülkesinde muhalifleri tarafından Rusya yanlısı olmakla eleştirilen Kadirov, özellikle başkent Grozni'de altyapı ve bayındırlık çalışmalarına büyük hız verdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.