Kadir Topbaş'ın metro hedefi

Kadir Topbaş'ın metro hedefi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'daki metro projelerine dikkati çekerek, "Hedefimiz, İstanbul'un en fazla yarım saat yürüme mesafesinde metroya erişen bir kent olması" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Kentsel dönüşüm elzem ve mutlaka yapılması gerekiyor. Bu sorunları AK Parti belediyeleri çıkarmadı, aksine yıllardır yapılan ihmali düzeltmeye çalışıyorlar." dedi.

Özhaseki, Havaalanı Mahallesi Proje Alanı'nda Esenler Belediyesi Kentsel Dönüşüm Konutları Teslim Töreni'nde yaptığı konuşmada, Esenler'deki projenin bir başarı örneği olduğunu ifade ederek, emeği geçenleri kutladı.

Bakan Özhaseki, Türkiye'de geçmişte belediyecilik anlayışında sorunlar olduğunu, belediye başkanlarının ideolojik davrandığını, başta İstanbul olmak üzere büyükşehirleri çöp dağlarının kapladığını ve şehirlerin etrafını gecekonduların sardığını anlatarak, bu nedenle sağlıksız ve kimliksiz şehirlerin oluştuğunu söyledi.

Özhaseki, belediyecilik anlayışında 1994'te bir değişim ve dönüşüm yaşandığını dile getirerek, "İstanbul'da ve Anadolu'da göreve gelen arkadaşlarımız, vahim bir manzara ile karşılaştılar. Çalıştılar ve neticesinde başardılar. Bu süreçte iki şeye çok dikkat ettik. AK Partili belediyeler olarak, hizmet belediyeciliği yaptık, mazeret üretmedik, hiç kimseyi dışlamadık, kimsenin partisine, dinine, mezhebine bakmadık, herkese eşit bir şekilde hizmet ettik. Bu hizmetin yanı sıra insanların gönlünü ve duasını aldık." diye konuştu.

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'nun belediyecilik adına önemli çalışmalara imza attığına işaret eden Özhaseki, Göksu'nun Türkiye'deki bir çok belediyeye örnek olduğunu belirtti.

Bakanlık olarak, bu başarısından dolayı Göksu'ya her zaman destek vereceklerine dikkati çeken Özhaseki, "Türkiye'nin 48 ilinde 180 yerinde riskli alan ilan edildi. Geçtiğimiz 3 yıl içinde, 2 milyar lira kira yardımı sübvanse edilmiştir. Kentsel dönüşüm elzem ve mutlaka yapılması gerekiyor. Bu sorunları AK Parti belediyeleri çıkarmadı, aksine yıllardır yapılan ihmali düzeltmeye çalışıyorlar. " değerlendirmesinde bulundu.

Topbaş: "İstanbul her alanda bir dönüşümü başlattı"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Türkiye'de sanayileşme sürecine girildiğinde plansız bir gelişmeyle karşılaşıldığını belirterek, kente göç başladığında herkesin başını sokacak bir yer bulmaya çalıştığını anlattı.

Topbaş, bu süreçte köyden kente göç eden insanların altyapıdan yoksun ve ulaşımı olmayan bir hayat ile karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Bu durumun bir kader olmadığını göstermek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'yken KİPTAŞ'ı kurduğunu anımsatan Topbaş, şunları kaydetti:

"Fakir insanlara kira öder gibi ev sahibi olma imkanı sağladınız. O dönemden itibaren bir haklı yürüyüş başladı. Yine sizin döneminizde 1996' da ilk defa İstanbul Belediyesinde deprem müdürlüğü kuruldu. Deprem riski taşıyan bir belediyenin yönetiminde böyle bir algı yoktu. Bunu siz ortaya koydunuz. Çarpık yapılanmanın yeniden şekillenmesi ve insani yaşam alanları oluşturulması adına ortaya koyduğunuz iradenin yansımasıdır, bugün Esenler'de yaşanan. Artık İstanbul her alanda bir dönüşümü başlattı. İstanbul 15 milyonluk nüfusuyla ulaşımdan altyapıya kadar her alanda, sizin öngördüğünüz bir anlayışla gelişmesine devam etmektedir. Esenler de şu anda birkaç metro hattı var. Daha birçok metro hattı ile buluşacak. Hedefimiz, İstanbul'un en fazla yarım saat yürüme mesafesinde metroya erişen bir kent olması."

"Yeni bir şehir inşa ettik"
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ise Esenler halkına "daha iyi bir evde oturacaksınız" diye verdikleri sözü yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Göksu, bin 435 hak sahibine konutlarını teslim edeceklerini dile getirerek, "Bu konutların arkasında çok büyük hikayeler ve hatıralar var. Atışalanı eskiden su kavgalarının yaşandığı bir yermiş. Şimdi ise en güzel konutların yapıldığı, insanların huzur içinde oturduğu bir meydan oldu. Tüm spekülasyonlara rağmen projemiz örnek bir proje olarak ortaya çıktı. Proje başladığında, muhalefet partileri 'evleriniz elinizden alınacak' diye propaganda yaptı. İşte evler burada. Her türlü spekülasyonu bitiren projeyi, bugün bitirmiş bulunuyoruz. 'Kentsel dönüşüm mü rantsal dönüşüm mü?' diyenlere en iyi cevabı verdik. Yeni bir şehir inşa ettik." şeklinde konuştu.

 

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.