Kadir Gecesinin Ramazan’ın 27. gecesi olduğu kesin mi? 

Resulullah aleyhissalâtü vesselam Kadir Gecesini Ramazan ayı içinde, özellikle son on günde aranmasını tavsiye ediyor, kendisi de bugünlerde Mescidde itikâfa çekiliyordu.

Ancak özellikle İmam Beyhakî, Sünen’inde bu konudaki hadisleri biraraya getiriyor ve yeterli bilgileri veriyor. Ümmetin ittifaka yakın bir kabulle 27. gecenin Kadir Gecesi olması hususundaki kanaatini teyit edecek hadislere yer veriyor.

Peygamberimiz aleyhissalâtü vesselam Kadir Gecesi ile alakalı bazı işaretler zikrediyor.

Abdullah bin Uneys radıyallâhü anh anlatıyor:
“Resulullah aleyhissalâtü vesselam şöyle buyurdu:

“Kadir Gecesinin hangi gece olduğu bana gösterildi, ancak unutturuldu. O gecenin sabahında su ve çamur içinde secde ettiğimi gördüm” buyurdu.

Ramazan ayının 23. Gecesinde yağmur yağdı. Resululluh aleyhissalatü vesselam bize namaz kıldırıp bitirdiğinde alnının ve burnunun su ile çamura bulandığını gördüm. (Müsned, Hadis N0:16045 Beyhaki, Sünenü’l-Kebir, Hadis N0:8611.)

Şehirden uzakta yaşayanların ricası üzerine Peygamberimizin Kadir Gecesi tavsiyesi şöyle:

İbn Abdillah bin Uneys, babasından bildiriyor:
“Ey Allah’ın Resûlü! Ben kırsalda kalıyor ve Allah’a hamdolsun orada namazlarımı kılıyorum. Kadir gecesi için hangi gecede Mescid’e gelmemi tavsiye edersin?” dediğimde, Resûlullah aleyhissalatü vesselam, “Yirmi üçüncü gece de gel” buyurdu. (Beyhaki. Sünenü’l-Kebir, Hadis N0:8613.)

Kadir Gecesinin belirlendiği birçok rivayette kesin bir gece verilmez, ama yine de ağırlıklı olarak 27. geceye yakın günlere işaret edilir.

Ebû Hureyre radıyallâhü anh anlatıyor: 
Resûlullah aleyhissalatü vesselam, “Bu aydan kaç gün geçti?” diye sorunca, orada hazır bulunanlar “yirmi iki gün geçti, geriye sekiz gün kaldı” dediler. Bunun üzerine Allah Resûlü: “Hayır! Yirmi iki gün geçti, geriye de yedi gün kaldı. Kadir gecesini bu gecede arayın” buyurdu. (Beyhaki. Sünenü’l-Kebir, Hadis N0:8614; Müsned, Hadis N0:7423. İbn Mace, Hadis N0:1656.)

İbn Ömer radıyallâhü anh bildiriyor:
Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselam Kadir Gecesi konusunda: “Kadir gecesini Ramazan ayının son on günü içinde arayın. Hastalık veya başka bir şeyden dolayı başını kaçıranlar, son yedi günü kaçırmasınlar” buyurdu. (Beyhaki. Sünenü’l-Kebir, Hadis N0:8624. Müsned, Hadis N0:5485.)

Bundan sonraki hadislerde Kadir Gecesinin 27. gece olduğuna dair bilgiler mevcuttur.

Ubâde bin es-Sâmit radıyallâhü anh anlatıyor:
Resûlullah aleyhissalatü vesselam, Kadir Gecesinin hangi günde olduğunu bize bildirmek üzere çıktı. Müslümanlar iki kişi bir konuda çekişince, Allah Resûlü sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “Ben size Kadir gecesinin hangi günde olduğunu bildirmek için çıkmıştım. Ama filan kişi ile filan kişi çekiştiği için bu bilgi benden alındı. Belki de böylesi sizin için daha hayırlıdır. Siz onu Ramazan ayının son on günü içindeki yirmi beşinci, yirmi yedinci ve yirmi dokuzuncu günlerinde arayın.” Beyhaki. Sünenü’l-Kebir, Hadis N0:8625; Müsned, Hadis N0:22682.)

Abdullah bin Dinar anlatıyor:
İbn Ömer’den işittiğime göre Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselam Kadir Gecesi konusunda: “Kadir Gecesini bekleyenler, onu Ramazan ayının yirmi yedinci gecesinde arasınlar” buyurmuştur. (Beyhaki. Sünenü’l-Kebir, Hadis N0:8623; Müsned, Hadis N0;6474.)

Zîr bin Hubeyş anlatıyor: Ubey bin Ka’b’a, Kadir gecesinin hangi gün olduğunu sorduğumda emin bir şekilde bu gecenin yirmi yedinci gece olduğuna dair yemin etti.

Ona: “Ey Ebu’l-Münzir! Bunu neye dayanarak söylüyorsun?” dediğimde ise şu karşılığı verdi:

“Resûllullah aleyhissalatü vesselam’ın bize bildirdiği alâmete dayanarak biliyorum. Zira bu gecenin sabahında güneş parlak olmayan bir ışıkla doğar.” (Beyhaki. Sünenü’l-Kebir, Hadis N0:8626.)

Zîr bin Hubeyş’in bir başka rivayeti de şöyle:
Ubey bin Ka’b’a: “Ey Ebu’l-Münzir! Kardeşin İbn Mes’ud, bir yılın tüm gecelerini tamamıyla ihya eden kişinin ancak Kadir gecesine rastlayabileceğini söylüyor” dediğimde: “Allah ona merhamet etsin! İnsanların buna bel bağlamalarını önlemek için böyle demiştir. Oysa bu gecenin Ramazan ayında, bu ayın son on günü içinde ve yirmi yedinci gecede olduğunu o da biliyor” karşılığını verdi.

Ona: “Ey Ebu’l-Münzir! Bunu nereden biliyorsun?” diye sorduğumuzda: “Resûlullah’ın bize bildirdiği alâmete dayanarak biliyorum. Zira bu gecenin sabahında güneş parlak olmayan bir ışıkla doğar” dedi. (Beyhaki. Sünenü’l-Kebir, Hadis N0:8627.)

Muâviye bin Ebî Süfyân’ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem Kadir Gecesi konusunda: “(Ramazan ayında) yirmi yedinci gecedir” buyurmuştur. (Beyhaki. Sünenü’l-Kebir, Hadis N0:8631.)

Konuyu son olarak şu hadisle noktalayalım:

İbn Abbas radıyallâhü anh anlatıyor:
Ömer bin Hattâb, Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem’ın ashâbından bazılarını çağırdı ve onlara Kadir Gecesini sordu. Sonunda bu gecenin Ramazan ayının son on günü içinde olduğu konusunda ittifak ettiler. Ben: “benim bu konuda bilgim var ve sanırım tam olarak hangi gecede olduğunu biliyorum” dediğimde, Ömer: “Hangi gecede?” diye sordu. “Ramazan ayının son on günü içinden ya geçen yedinci (yirmi yedinci) ya da geriye kalan yedinci (yirmi üçüncü) gecedir.” Allah yedi kat gök ile yedi kat yer yaratmıştır. Yedi gün yaratmış, tüm zamanı da yedi gün (bir hafta) arasında döndürüp durmaktadır. İnsanı yedi aşamada yaratmış ve yiyeceğini de yedi şeyde kılmıştır. Secdede iken yedi uzvumuz yere değmektedir. Kâbe’nin etrafında yedi defa dönülür ve şeytana yedi taş atılır” karşılığını verdim. Ömer bunları duyunca: “Bizim aklımıza gelmeyen şeyler senin aklına gelmiş” dedi. (Beyhaki. Sünenü’l-Kebir, Hadis N0:8633.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.