Kadir Gecesi'nde vatandaşlar camilere akın etti

Kadir Gecesi'nde vatandaşlar camilere akın etti

Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve ''bin aydan hayırlı'' olarak kabul edilen Kadir Gecesi dualarla idrak edildi.

Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve ''bin aydan daha hayırlı'' olarak kabul edilen Kadir Gecesi'nde İstanbullular camilere akın etti. 
 
Kadir Gecesi'ni camilerde geçirmek isteyen çok sayıda vatandaş, Eyüp Sultan, Fatih, Süleymaniye ve Sultanahmet camileri başta olmak üzere kentteki birçok camide iftardan önce hazır bulundu. Camilerin etrafında orucunu açan vatandaşlar, akşam ve yatsı ile teravih namazını eda etti, okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahileri dinledi.
 
Sultanahmet Camisi
 
Orucunu At Meydanı, Sultanahmet Camisi'nin avlusu ve Sultanahmet Meydanı'nda açan vatandaşlar, yapılan dualara eşlik etti. Vatandaşlar, başta Gazze olmak üzere İslam dünyasındaki sıkıntıların son bulması için hep birlikte dua etti. Caminin girişinde ve şadırvanında uzun kuyruklar oluştu.
 
Vatandaşlar, caminin içinin yanı sıra avlusu ve bahçesinde de teravih namazı kıldı. Bazı Müslüman turistlerin de camiye geldiği görüldü. Vatandaşların Kur'an-ı Kerim okuduğu caminin bahçesinde turistler de fotoğraf çekti. 
 
"Küçük çocuklarınıza el açtırarak, dua ettirin" 
 
Bu arada, teravih namazını burada kılan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, namazın ardından ramazanın bereketi ve Kadir Gecesi'nin önemine vurgu yaptı.   
 
Kadir Gecesi'nin Müslümanlar için çok önemli ve kutsal bir gün olduğunu belirten Görmez, son yıllarda İslam dünyasındaki olumsuz olayların son bulması için böyle önemli gecelerde bolca dua edilmesi gerektiğini anlattı. 
 
Görmez, bu gecenin, zulme uğramış mazlumlar için bir dua gecesi olması temennisinde bulunarak, "Kadir Gecemiz, mazlumlarla dayanışma gecesi olsun. Masum küçük çocuklarınıza bile ellerini açtırarak, lütfen dua ettirin. Onlar, minik ellerini açarak Rabbimize şöyle dua etsinler; 'Rabbim, yeryüzünün hiçbir yerinde çocuklar hunharca katledilmesin. Rabbim, bu çocukları katledenlere sen cezasını ver'. Allah dualarınızı kabul etsin. Kadriniz yüce olsun" diye konuştu.
 
Kadir Gecesi vesilesi ile Kocatepe, Ahmet Hamdi Akseki ve Hacı Bayram Veli camilerini dolduran Müslümanlar namaz kıldı, dua etti, okunan Kur'an-ı Kerim'i dinledi.
Hacı Bayram Veli Camisi'ne gelenler, yatsı ve teravih namazından sonra türbe ziyaretinde bulundu.
 
Vatandaşlar Selimiye Camisi'ni akın etti
 
Edirne'de iftar sonrasında vatandaşlar, Kadir Gecesi dolayısıyla Mimar Sinan'ın ustalık eseri tarihi Selimiye Camisi'ne akın etti.
 
Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, vaazında, Kadir Gecesi'nde Allah'ın rahmet kapılarının açık olduğunu ve tövbelerin kabul edileceğini söyledi.
 
Kadir Gecesi nedeniyle kente gelen çok sayıda gurbetçi ve Batı Trakyalı vatandaşlar da Selimiye Camisi'ne gelerek namaz kılıp, dua etti.
 
Öte yandan, Edirne Belediyesi tarafından Selimiye Camisi'nin dış cephesine lazer yardımıyla "Selimiye Camisi Dünya Mirası'dır" yazıldı, ışıklandırma yapıldı.
 
Kayseri
 
Kayseri'de, Kadir Gecesi dolayısıyla tarihi Eski ve Üç Şerefeli camiler ile kentteki diğer camilerde da yoğunluk yaşandı.
 
''Peygamberler Şehri''nde Kadir Gecesi coşkusu
Şanlıurfa'da, "Bin aydan daha hayırlı" olduğu belirtilen Kadir Gecesi dolayısıyla camiler ibadet etmek isteyenlerle doldu.
 
"Peygamberler şehri" olarak da adlandırılan kentte, Adıyaman, Gaziantep ve Diyarbakır gibi çevre illerden gelen çok sayıda vatandaş, kandil dolayısıyla Hz. İbrahim'in doğduğu rivayet edilen makam ile Hz. Eyüp'ün hastalığında çile çektiği rivayet edilen mekanı ziyaret etti.
 
Akşam saatlerinde Balıklıgöl Yerleşkesi'ne gelen vatandaşlardan oruçlarını açtı, kimileri de de camilerde namaz kılıp, Kur'an-ı Kerim okudu.
 
Teravih namazının ardından, müftülük yetkililerince Dergah Camisi'nde mevlit okutulurken kentteki camilerin tamamında da kandil dolayısıyla özel programlar düzenlendi.
 
Sivas
 
Sivas'ta camiler Kadir Gecesi dolayısıyla ibadet etmek isteyenlerle doldu.
 
Kentte çok sayıda vatandaş, Kadir Gecesi dolayısıyla tarihi Ulu Cami, Kale Cami ve Paşa Camisine akın etti.
 
Teravih namazını eda eden vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahileri dinledi. Filistin'de yaşamını yitirenler için dualar edildi.
 
Vatandaşlar teravih namazından sonra tarihi Ulu Camisinde tesbih namazı kıldı.
 
Zonguldak
 
Alaplı ilçesinde, Kadir Gecesi nedeniyle Merkez Camisi'ndeki Sakal-ı Şerif, vatandaşların ziyaretine açıldı.
 
Merkez Camisi'nde bulunan Sakal-ı Şerif, ilahiler eşliğinde sedef kaplamalı sandukasından açılarak sergilendi. 
 
Duygulu anların da yaşandığı ziyarette, bazı vatandaşlar cep telefonlarıyla Sakal-ı Şerif’in fotoğrafını çekmeye çalıştı.
 
Alaplı İlçe Müftüsü Mehmet Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sakal-ı Şerif’i Kadir Gecesi dolayısıyla ziyarete açtıklarını söyledi. 
 
Sakal-ı Şerif'e vatandaşların yoğun ilgisi olduğunu ifade eden Bektaş, "Merkez Camimiz Kadir Gecesi nedeniyle dolup taşarken Sakal-ı Şerif'i görmek isteyen birçok insan gözyaşlarını tutamadı. Hazreti Muhammed,  tüm insanlık için rahmettir. Biz ona ne kadar yakın olursak, o kadar daha mutlu, huzurlu ve iç içe oluruz. Sevgi, kardeşlik ve dayanışma içerisinde oluruz" dedi.
 
Tokat
 
Tokat'ın Niksar ilçesinde Kadir Gecesi dolayısıyla vatandaşlar, yatsı ve teravih namazını ilçe stadyumunda kıldı.
 
Niksar Belediyesi tarafından ilçe stadyumu önünde düzenlenen iftara katılan vatandaşlar, saha içerisine açılan branda üzerinde yatsı ve teravih namazını kıldı.
 
AK Parti Tokat İl Genel Meclisi Üyesi Kemal Yılmaz'ın kıldırdığı namazdan sonra İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonucu hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze kılındı, dualar edildi.
 
Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının birkaç yıldır yaz mevsimine denk geldiğini belirterek, "Teravihi de böyle açıkta kılmak, hep bir arada olmak, bir merkezde buluşmak anlamında böyle bir birlikteliği arkadaşlarımızla istişare ettik. Hemşehrilerimiz de ilgi gösterdi" dedi.
 
Bursa
 
Kadir Gecesi'ni camilerde geçirmek isteyen çok sayıda vatandaş Ulucami, Yeşil ve Emir Sultan camileri başta olmak üzere kentteki birçok camide iftardan önce hazır bulundu. Camilerin etrafında orucunu açan vatandaşlar, akşam ve yatsı ile teravih namazını eda etti, okunan Kur'an-ı Kerim, mevlit ve ilahileri dinledi.
 
Akşam namazından önce Ulucami avlusuna ve Orhangazi Parkı'na gelen vatandaşlar oruçlarını burada açtı. Binlerce kişi, başta Gazze olmak üzere İslam dünyasındaki sıkıntıların son bulması için birlikte dua etti. Caminin girişinde ve şadırvanında uzun kuyruklar oluştu.
 
Vatandaşlar, Ulucami'nin içinin yanı sıra avlusu ve bahçesinde de teravih namazı kıldı. Bazı Müslüman turistlerin de camiye geldiği görüldü. Vatandaşların Kur'an-ı Kerim okuduğu caminin bahçesinde turistler de fotoğraf çekti. 
 
Bu arada, teravih namazını kıldıran Bursa Müftüsü Mehmet Emin Ay, namazın ardından ramazanın bereketi ve Kadir Gecesi'nin önemine vurgu yaptı.
 
Konya
 
Konya'da da vatandaşlar camilere akın etti. 
 
Kentteki tarihi Sultan Selim, Şerafettin ve Aziziye gibi birçok cami cemaatle doldu taştı. 
 
Kadir Gecesi'ni ibadetle geçirmek isteyen ve tarihi Sultan Selim Camisi'nde namaz kılmak isteyen çok sayıda kişi, Mevlana Meydanı'na sığmadı. Bunun üzerine vatandaşlar, araçların geçtiği yolda namaz kıldı.
 
Mevlana Meydanı'ndaki namaza kadın ve çocuklar da yoğun ilgi gösterdi.
 
Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Gazze'de artarak devam eden vahşete "dur^" demek için Şehir Meydanı'nda "Kadir Gecesi İftardan Sahura Kadar Filistin'e Dua" etkinliği düzenledi. 
 
Mardin
 
Mardin'de Kadir Gecesi, kentin dışında bulunan ve 100 yıl aradan sonra ilk kez geçen yıl ibadete açılan 700 yıllık tarihi Kasımiye Medresesi'nde ihya edildi.
 
Mardin Müftülüğü'nün, kentin güneybatısında yer alan ve 550 yıl boyunca İslam alimi yetiştiren Kasımiye Medresesi'nde düzenlediği Kadir Gecesi özel programına Vali Mustafa Taşkesen, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 
 
Müftü Dursun Ali Coşkun, yüce Kur'an'ın kadri ve kıymetinin bilindiği anda Kadir Gecesi'nin kıymetinin bilineceğini, Kur'an-ı Kerim'den uzaklaşıldığı anda Müslümanların kendi benliklerinden ve Allah'tan uzaklaşacaklarını söyledi.
 
Coşkun, Kadir Gecesi'nin Kur'an'a koşma, Kur'an'la buluşma, Kur'an'ın evrensel mesajını anlama ve bu mesajı hayata tatbik etme gecesi olduğunu belirtti.
 
Kadir Gecesi münasebetiyle, normalde ilk katı ibadete ve ziyarete açık olan medresenin üç katı ibadete açıldı. Medresenin ikinci ve üçüncü katları kadınlara tahsis edildi.  
 
Bu arada, diğer camilerde teravih namazını kıldıktan sonra Kasımiye Medresesi'ndeki programa katılmak için yüzlerce vatandaşın gelmesi sebebiyle yoğunluk yaşandığı gözlendi.
 
Hakkari
 
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Merkez Ulu Cami, Kadir Gecesi dolayısıyla ibadet etmek isteyenlerle doldu.
 
Teravih namazını eda eden vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim, mevlit ve ilahileri dinledi. Suriye, Irak ve Filistin'de yaşamını yitirenler için dualar edildi.
 
Vatandaşlar teravih namazından sonra tesbih namazı kıldı.
 
Muğla
 
Muğla'da Kadir Gecesi nedeniyle Merkez Kurşunlu Camisi'ndeki Sakal-ı Şerif, vatandaşların ziyaretine açıldı.
 
Merkez Kurşunlu Camisi'nde bulunan Sakal-ı Şerif, ilahiler eşliğinde sedef kaplamalı sandukasından açılarak sergilendi. 
 
Duygulu anların da yaşandığı ziyarette, bazı vatandaşlar cep telefonlarıyla Sakal-ı Şerif’in fotoğrafını çekmeye çalıştı.
 
İl Müftüsü Abdurrahman Koçak, Sakal-ı Şerif’i Kadir Gecesi dolayısıyla tesbih namazının sona ermesiyle ziyarete açtıklarını söyledi. 
 
Milas
 
Milas'taki Firuz Bey ve 2. Gümüşkesen Camisi'nde Kadir Gecesi nedeniyle Sakal-ı Şerif, vatandaşların ziyaretine açıldı.
 
Firuz Bey Camisi'nde ilahiler eşliğinde açılan Sakal-ı Şerif ve 1865 yılında basılan Kur'an-ı Kerim'i görmek isteyen vatandaşlar yoğunluk oluşturdu.
 
Firuz Bey Cami İmamı Mustafa Öngel, bu yıl Sakal-ı Şerif'in ilk kez ziyarete açıldığını söyledi.
 
Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Öngel, "Vatandaşlarımızın ilgisinden memnunuz. Aynı zamanda camimizde bulunan 1865 yılında basılan yaldızlı bir Kur'an-ı Kerim'i de vatandaşlarımıza gösteriyoruz" diye konuştu.
 
Karabük
 
Kadir Gecesi Safranbolu'da da idrak edildi. 
 
Kadir Gecesi dolayısıyla iftarın ardından camilere akın eden çok sayıda vatandaş, teravih namazını kılıp, okunan mevlit ile ilahileri dinledi. 
 
Safranbolular, 1840’lı yıllardaki Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa’nın türbesi, Hızır (Hıdır) Paşa’nın mezarı ve Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman’ın anıt mezarının bulunduğu Hıdırlık Tepesi'nde teravih namazı kıldı. 
 
Hazreti Muhammed'e ait Sakal-ı Şerif de gece dolayısıyla tarihi Köprülü Mehmet Paşa Camisi'nde vatandaşların ziyaretine açıldı. Camiye gelen vatandaşlar, teravih namazının ardından cami imamı tarafından sandukasında getirilen Sakal-ı Şerif'i görme imkanı elde etti.
 
Balkanlar
 
Batı Balkanlar'da yaşayan Müslümanlar, Kur'an-ı Kerim'de, bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi dolayısıyla camilere akın etti.
 
Kadir Gecesi münasebetiyle Saraybosna, Üsküp, Belgrad, Zagreb, Priştine ile Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinin Novi Pazar kentindeki camiler doldu taştı. 
 
 Saraybosna'da, tarihi Gazi Hüsrevbey Camisi'ne gelen yüzlerce Müslüman, yer bulamayınca, teravih namazını avluda kıldı. Tarihi camide, teravih namazının kılınmasının yanı sıra Kadir Gecesi dolayısıyla dua edildi ve vaaz verildi.
 
Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç, teravih namaz sonrasında verdiği vaazda, bugünün Kadir Gecesi ve dua gecesi olduğuna dikkati çekerek, dünyanın değişik yerlerinden Müslümanların çok acı çektiğini dile getirdi. 
 
Kavazoviç, "Hepimiz görüyoruz ki, Filistin'de, Irak'ta, Suriye'de, Mısır'da, Libya'da, Yemen'de, Afganistan'da, Myanmar'da kardeşlerimiz çok acı çekiyor. Bu yüzden yardımı hiç reddetmeyen Yüce Allah'tan yardım için dua edelim. Dua edelim ki, tüm Müslümanların kalplerini birleştirsin, aralarındaki bölünmeler son bulsun" diye konuştu. 
 
Camide, gece boyunca Kur'an okundu, Boşnakça ve Türkçe ilahiler seslendirildi.
 
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki tek cami olan Bayraklı Camisi'nde toplanan vatandaşlar, Kadir Gecesi vesilesiyle Kur'an okudu ve dua etti.
 
Kadir Gecesi dolayısıyla Sırbistan'daki Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinde bulunan yaklaşık 300 camide de teravih namazının ardından çeşitli programlar düzenlendi.
 
Sancak bölgesinin en büyük kenti Novi Pazar'da, açık alanda toplu dua edildi.
 
Müslümanların yaşadığı Preşeva Vadisi'nin yanı sıra Sırbistan'ın Şabac, Kraguyevac, Novi Sad ve Niş kentlerinde de Kadir Gecesi, düzenlenen programlarla ihya edildi.
 
Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Müslümanlar, Kadir Gecesi vesilesi ile tarihi camilere akın etti. Üsküp'teki tarihi Mustafa Paşa Camii, Murat Paşa ve Köse Kadı Camisi'ne yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, teravih namazının ardından uzun süre dualar etti. 
 
Yaklaşık 2 milyonluk nüfusunun çoğunluğu Müslüman Arnavut, Türk, Boşnak ve Goralılardan oluşan Kosova'nın başkenti Priştine ile Gilan'daki camilerde Kadir Gecesi münasebetiyle programlar düzenlendi. Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Kadir Gecesi vesilesiyle başkent Priştine'de iftar verdi. 
 
Başkent Priştine'de Osmanlı eseri olan ve bir süre önce restorasyonu tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Camisi'nin içinde yer bulamayan cemaat avluda ve cami bahçesinde saf tuttu.
 
Batı Balkanların en küçük ülkesi Karadağ'da, Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı Rojaye, Biyelo Polje ve Plyevlya, Ulciny ve Bar gibi kentlerde Kadir Gecesi kutlandı. Hırvatistan'da başkent Zagreb'in yanı sıra Riyeka ve Sisak kentlerinde de Müslümanlar camilerde birlikte saf tuttu.
 
Berlin
 
Almanya'nın başkenti Berlin'de yaşayan Türkler, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve bin aydan daha hayırlı olarak kabul edilen Kadir Gecesi'nde Şehitlik Camisi'ni doldurdu. 
 
Şehitlik Camisi'ne gelen yaklaşık 5 bin kişi akşam ve yatsı ile teravih namazını eda etti, okunan Kur'an-ı Kerim ve ilahileri dinledi.
 
Dış kapılar, caminin erken saatlerde dolması nedeniyle girişlere kapatıldı.
 
Yoğun ilgiden dolayı dışarda kalan vatandaşlardan bir kısmı namazlarını kaldırımda kılarken, yer bulamayanlar ise evlerine dönmek zorunda kaldı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.